Musiikilliset matkakertomukset, Välimeren muovaamat sävellykset ja italialainen musiikki ovat keskeisessä osassa Oulu Sinfonian keväässä.

Oulu Sinfonian kevätkauden lähes jokainen konsertti tarkastelee poikkeuksellisesti yhtä teemaa eri kanteilta. Suunnittelun keskiössä on ollut Italian kevät. Ylikapellimestari Rumon Gamba sanoo, että tiettyyn aihepiiriin keskittyminen luo jatkumoa konsertista toiseen.

”Pystymme luomaan kokonaisen musiikillisen verkoston erillisten konserttien välille. Haaste on tietenkin tarjota hieno sekoitus musiikkia koko kauden ajan. Emme ole olleet teeman kahlitsemia, vaan pikemminkin sen innoittamia ja vapaita luomaan sen ympärille.”

Huippusolistien kevät

Rumon Gamba johtaa kauden ensimmäisen kausikonsertin helmikuun 9. päivänä. Robert Schumannin Kevät-sinfonian ja Jean Sibeliuksen Kevätlaulun lisäksi kuullaan elokuvasäveltäjänä tunnetun Nino Rotan Soirée-pianokonsertto. Solistina esiintyy useasti Oulussa konsertoinut, vuoden 2017 Maj Lind -kilpailun voittanut pianisti, Mackenzie Melemed.

Kevätkauden solistisia kohokohtia on myös Marzi Nymanin tuore viulukonsertto, jonka solistina soittaa Antti Tikkanen. Kitaristina ja urkurinakin tunnetun Nymanin teos sai kantaesityksensä Tapiola Sinfoniettan konsertissa syyskaudella 2022. Nyman on orkestroinut teoksen uudelleen suuremmalle orkesterille, ja ensiesitys kuullaan 16.2. Oulussa Yli Rajojen -konsertissa. Konsertin aloittaa Claude Debussyn Printemps, ja toisella puoliajalla kuullaan Igor Stravinskyn Kolmiosainen sinfonia.

Maaliskuun lopussa (Olipa kerran Italia 30.3.) tarjoutuu tilaisuus kuulla Wienin Valtionoopperan solistikuntaan kuuluvaa laulajatarta Virginie Verreziä. Mezzosopraano laulaa Luciano Berion Folksongs-teoksen solistina konsertissa, jonka ohjelmassa on myös Franz Schubertin Alkusoitto italialaiseen tyyliin, Hugo Wolfin Italialainen serenadi sekä Pjotr Tšaikovskin dramaattisinta musiikkia huokuva sävelruno Francesca da Rimini. Kapellimestarina on Ouluun paluun tekevä Gabriella Teychenné.

Italialaisessa hengessä eletään myös huhtikuun 20. päivänä Amore, amore -konsertissa, kun Matilda Lloyd esittää rakastettujen ooppera-aarioiden sovituksia trumpetille. Vuoden 2022 Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voittanut Inmo Yang saapuu debyyttivierailulleen Ouluun 4.5. Maailman konserttilavoilla häikäissyt korealainen esittää Ludwig van Beethovenin viulukonserton, jota kutsutaan konserttojen Mount Everestiksi.

Festivaaleja ja kevään juhlapyhiä

Oulu Sinfonia soittaa Tanssiva helminauha -konsertin Oulun tuomiokirkossa 23.2. Konsertin kapellimestariksi saapuu vanhan musiikin spesialisti Bjarte Eike, ja mukana on myös barokkitanssija Steven Player. Pääsiäisen Soiva katedraali -konsertin (6.4.) kapellimestarina puolestaan on orkesterille ennestään tuttu Leo McFall, joka johtaa Anton Brucknerin kuudennen sinfonian. Teosta kutsutaan lisänimellä ”Filosofinen”. Bruckner puki tuntonsa säveltämällä wagnerilaisia sinfonioita, joita on hengellisyytensä vuoksi kutsuttu soiviksi katedraaleiksi.

Oulun Musiikkijuhlat on perinteiseen tapaan maaliskuussa, ja orkesterikonserteissa Oulu Sinfonian kanssa lavalle nousevat Samuli Edelmann (23.3.) ja huuliharppuyhtye Sväng (16.3.). Vappuaattoa vietetään hulvattomaan tapaan Aku Hirviniemen, Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston seurassa.

Tutti Juttu tuo toukokuussa orkesterin vieraaksi kaikki Oulun kuudennet musiikkiluokat. Mukana ovat tänä vuonna Pateniemen, Myllyojan ja Teuvo Pakkalan koulut. Tutti Jutun kapellimestarina debytoi Matias Nässi, joka muulloin nähdään Oulu Sinfonian käyrätorven varaäänenjohtajana. Nässillä on takanaan myös kapellimestariopintoja, joten rooli istuu hänelle luontevasti.

Suurproduktioiden kevät

Orkesteri on keväällä mukana useissa yhteistyöproduktioissa. Heti kauden alussa, 13.1., ensi-iltansa saa Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilu, joka on yksi maailman rakastetuimmista oopperoista. Oulun teatterin Taikahuilu nostaa näyttämölle klassikkoteoksen teatterisadun keinoin. Ohjaajana toimii Heta Haanperä, ja kapellimestareina Rumon Gamba sekä Erkki Lasonpalo. Taikahuilun orkesterina on Oulu Sinfonia, ja kuoroina Oulun kamarikuoro sekä Cassiopeia. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

Maaliskuun konsertit alkavat torstaina 2.3. melkeinpä suurimmalla mahdollisella tavalla: Ludwig van Beethovenin viimeisiin kuuluvalla orkesterisävellyksellä Missa Solemniksella. Solisteina ovat Silja Aalto, Jeni Packalen, Jussi Myllys ja Nicholas Söderlund. Tallinnalaisen Voces Tallinn -kuoron täydentää kuoronjohtaja Mihkel Kolditsin oululaisista laulajista kokoama projektikuoro. Teoksen kapellimestarina on Eduardo Strausser.

Pandemian vuoksi keväällä 2020 peruttu yhteiskonsertti Kuopion kaupunginorkesterin kanssa toteutuu vihdoin toukokuussa Oulussa ja Kuopiossa. Konsertissa kuullaan kauan ohjelmistoon toivottu, Igor Stravinskyn jättimäisiä orkesteritehoja vyöryttävä Kevätuhri. Konsertin ohjelmassa on myös todellinen huippuvierailu, kun useilla Gramophone-palkinnoilla huomioitu legendaarinen baritoni Sir Simon Keenlyside esittää Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja. Rumon Gamban johtaman konsertin ohjelman täydentää Richard Straussin Iloiset kepposet.

Liput myynnissä

Lippujen myynti kevään konsertteihin on alkanut. Kausikortit ovat myynnissä 30.11.2022–3.2.2023, kolmen kausikonsertin minisarjat 30.11.2022–6.5.2023 tai niin kauan kuin paikkoja on tarjolla. Myös kaikkien konserttien kertaliput ovat myynnissä.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Inmo Jang