Oulu Sinfonian maaliskuu on erilainen kuukausi. Kausikonserttien sijaan orkesteri soittaa useita erikoiskonsertteja, kuten jo keskiviikkona 2.3., kun jazz- ja soul-muusikkona tunnettu Tuomo Prättälä saapuu Madetojan saliin syntetisaattoreineen. Kapellimestari Jukka Untamalan johtamassa Yön auringon variaatiot & MOD -konsertissa kuullaan Prättälän tuotannosta tehtyjä sovituksia sekä sinfoninen MOD, konsertto syntetisaattorille ja orkesterille. Ohjelmassa on lisäksi kovaa kansainvälistä nousua tekevän Outi Tarkiaisen Yön auringon variaatiot, jonka kantaesitys vuoden 2019 BBC Proms -festivaalilla Lontoossa oli menestys. Rovaniemellä asuvan Tarkiaisen teos kertoo pohjoisen auringonvalosta ja äidiksi tulemisesta. Konsertti on myös merkittävä musiikkikasvatustapahtuma, sillä iltakonsertin lisäksi siitä järjestetään kolme toteutusta kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille, ja iltakonserttiin mukaan mahtuu myös lukiolaisia OP Oulun ja Oulun Energian konserttikummituella.

Perinteistä yhteistyötä Oulun Musiikkijuhlien kanssa

Maaliskuun puolessa välissä alkavat Oulun Musiikkijuhlat näkyy ja kuuluu luonnollisesti myös Oulu Sinfonian konsertoinnissa. Orkesteri soittaa festivaalilla kahdessa produktiossa ja yhteensä neljänä iltana. Torstaina 17.3. ja perjantaina 18.3. Madetojan sali muuttuu elokuvateatteriksi. Valkokankaalle heijastetaan George Lucasin ohjaama ensimmäinen Star Wars -elokuva A New Hope (1977), jonka musiikki kuullaan elävänä paikan päällä. John Williamsin säveltämää ääniraitaa on verrattu wagnerilaiseen oopperaan, ja sen kuuluisimmat teemat, kuten alkutekstien teema Rebel Blockade Runner ovat jäänet länsimaisen populaarikulttuurin olennaisiksi osiksi. Star Wars -konsertit johtaa Stefan Geiger.

Oulun Musiikkijuhlat jatkuu orkesterin osalta seuraavalla viikolla torstaina 24.3. ja perjantaina 25.3. koko perheen konserteilla, jonka nimi on Ella ja kaverit konsertissa. Timo Parvelan huippusuosittuun Ella ja kaverit -kirjasarjaan pohjautuvissa konserteissa kaksi ja puoli A -luokalla opiskeleva Ella lähtee kavereineen ihan oikeaan sinfoniakonserttiin. Kuten arvata saattaa, kaikki ei mene nytkään nappiin. Konsertin aikana orkesterin soittimet tulevat hauskasti tutuksi, samoin se, että sinfonia ja flunssa eivät välttämättä ole sama asia ja että oopperaa ei kannata syödä. Näyttelijät Lotta Kuusisto ja Paavo Kerosuo loistavat Ellan ja Opettajan rooleissa, musiikista vastaa Iiro Rantala, ja Parvela itse toimii kertojan äänenä. Konsertit johtaa kapellimestari Maria Itkonen.

Tšaikovski-trilogia alkaa kohtalokkaasti

Maaliskuun viimeisenä päivänä Oulu Sinfonia palaa normaaliin päiväjärjestykseen ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla. Torstaina 31.3. Kohtalon hetkiä -konsertin ohjelmassa on tuttuun tapaan brittiläisen musiikin helmiä, joita saa Suomessa kuullakseen verrattain harvoin. Tutumpaa ohjelmistoa edustaa Pjotr Tšaikovskin neljäs, niin sanottu Kohtalon sinfonia, joka aloittaa loppukevään konsertteja värittävän Tšaikovski-sarjan.

”Halusin tuoda kauteen sekä orkesterille että yleisölle läheistä musiikkia, jotta voimme tutustua toisiimme niin sanotusti yhteisellä maaperällä”, Gamba sanoo. Kevään aikana kuullaan venäläisen kolme viimeistä sinfoniaa, jotka yhdessä muodostavat trilogian.

”Mielestäni Tšaikovskin kehitys kolmessa viimeisessä sinfoniassa on kiehtova, ja niiden kuuleminen lyhyen ajan sisällä on kiinnostavaa”, Gamba sanoo. ”Teokset vaativat orkesterilta äärimmäistä heittäytymistä, joustavuutta ja vapautuneisuutta. Piirteitä, joita haluan esityksiini muutenkin.”

Tšaikovskin lisäksi kuullaan Benjamin Brittenin Russian Funeral sekä viulukonsertto, jonka syntyvaiheita varjostaa sekä Espanjan sisällissota että toisen maailmansodan enteet. Konsertin solistiksi saapuu 34-vuotias tähtiviulisti Chloë Hanslip, joka jo kymmenenvuotiaana valloitti maailman suurimmat esiintymislavat. Hänen tulkintaansa Brittenin viulukonsertosta on ylistetty muun muassa esimerkilliseksi, koskettavaksi ja polttavaksi.