Brittiläinen kapellimestari Rumon Gamba on nimitetty Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi tammikuusta 2022 alkaen. Aiemmin hän on toiminut NorrlandsOperanin pääkapellimestarina (2008–2015), Aalborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina (2011–2015), sekä Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana (2002–2010). Hän johtaa säännöllisesti BBC:n orkestereita, ja on esiintynyt useita kertoja BBC Proms -festivaalilla.

Uuden musiikin puolestapuhujana Gamba on johtanut useita merkittäviä kantaesityksiä, kuten Nico Muhlyn Two Boys English National Operassa, Brett Deanin alttoviulukonsertto säveltäjän toimiessa BBC Symphony Orchestran solistina, Britannian ensiesitys Poul Rudersin Dancer in the Dark -oopperasta ja Mark-Anthony Turnagen Blood on the Floor– ja Scherzoid-teoksista, sekä Australian ensiesitys Sibeliuksen 5. sinfonian alkuperäisversiosta Queenslandin sinfoniaorkesterin kanssa. Vuonna 2016 hän johti Larsson Gothen The African Prophetess -teoksen NorrlandsOperanin orkesterin ja Cape Town Operan kuoron esityksenä Tukholman kuninkaallisten orkesterien säveltäjäviikoilla. Hän esiintyi vuoden 2017 Enescu-festivaalilla johtaen Sven Helbigin ja Rolf Martinssonin teoksia. Rumon palasi BBC Proms -festivaalille 2017 johtamaan BBC:n Michael Gordonilta tilaaman teoksen Bang on a Can All-Stars -jazzyhtyeelle ja Proms Youth Ensemblelle. Hän on myös tehnyt yhteistyötä Ittai Shapiran ja BBC National Orchestran, sekä Lotta Wennäkosken ja Kymi Sinfoniettan kanssa.

Viimeisimpinä sekä tulevina kausina yhteistyötä on ollut ja tulee olemaan Orquesta Sinfonica de Galician, Rotterdamin ja Brysselin filharmonikkojen, Romanian radio-orkesterin, Makedonian filharmonikkojen ja RTE National Symphonyn, sekä useita konsertteja ja levytyksiä BBC Philharmonic Orchestran kanssa.

Rumon Gamba on johtanut lukuisia oopperoita, kuten Rigoletto Scottish Operassa, Carmen, La Bohème, Otello ja Candide. Osana Uumajan vuotta 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunkina, hän johti NorrlandsOperanin eeppisen ulkoilmaproduktion Elektrasta. Sekä NorrlandsOperanin että Aalborgin sinfoniaorkesterin kanssa Gamba jatkoi Islannin sinfoniaorkesterin kanssa aloittamiaan, nuorille aikuisille suunnattuja suosittuja myöhäisillan konsertteja.

Gamba levyttää yksinoikeudella Chandos Recordsille. Hänen projekteihinsa kuuluvat mm. D’Indyn orkesteriteosten levytys Islannin sinfoniaorkesterin kanssa, josta hän sai Grammy-ehdokkuuden. Viimeaikaisiin levytyksiin lukeutuu ruotsalaisen Dag Wirénin teoksia Islannin sinfoniaorkesterin kanssa, sekä levyllinen brittiläisiä sävelrunoja BBC National Orchestra of Walesin kanssa.

Gamba opiskeli Colin Mettersin johdolla Royal Academy of Musicissa, ja oli ensimmäinen kapellimestariopiskelija jolle myönnettiin DipRAM -todistus. Hän voitti Lloyds Bankin BBC Young Musicians Conductors Workshopin helmikuussa 1998, jonka jälkeen hänet nimitettiin BBC Philharmonicin apulaiskapellimestariksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 2002. Royal Academy of Music noteerasi hänen musiikilliset ansionsa samana vuonna, nimittäessään hänet apulaisprofessoriksi. Vuonna 2017 hänestä tuli Royal Academy of Musicin tutkijatohtori.

Tilaa
uutiskirje