Oulu Sinfonian marraskuu jatkuu konsertilla, jonka tematiikka on ajankohtainen tänäkin päivänä. Diktaattorin muotokuva -konsertti torstaina 9.11. esittelee kaksi 1900-luvun alkupuolella vaikuttanutta säveltäjää, joiden musiikkia muovasivat vahvasti silloisen Neuvostoliiton vaatimukset. Ylikapellimestari Rumon Gamban johtamassa konsertti-illassa kuullaan Dmitri Šostakovitšin kymmenes sinfonia sekä Sergei Prokofjevin kolmas pianokonsertto solistinaan Marianna Shirinyan.

Konsertin avausteos, Prokofjevin kolmas pianokonsertto syntyi aikaan, jolloin säveltäjä oli paennut Venäjän vallankumousta ja niitti menestystä virtuoottisena pianistina, jonka poikkeuksellisen nopea ja sähäkkä tekniikka ihastutti yleisöä Atlantin molemmin puolin. Teos on suosituin Prokofjevin viidestä pianokonsertosta: rytmisesti vaihteleva, kauniita ja vauhdikkaita melodioita pursuava, sointiväreiltään maaginen ja yleisilmeiltään taiturillinen teos, jossa orkesteri osallistuu tiiviisti solistin musiikilliseen maailmaan.

Illan solisti Marianna Shirinyan tuli Oulu Sinfonian yleisölle tutuksi tammikuussa 2021 soitetun striimikonsertin myötä. Armenialaissyntyinen Shirinyan on ihastuttanut yleisöä eri puolilla Suomea sekä konsertto- että kamarimusiikkisolistina. Ahkerasti ympäri maailmaa konsertoiva pianisti toimii myös pianonsoiton professorina Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa Kööpenhaminassa ja vierailevana professorina Norjan musiikkiakatemiassa Oslossa. Lisäksi hän suunnittelee ohjelmistoja useille kamarimusiikkifestivaaleille eri puolilla Eurooppaa. Tanskan yleisradioyhtiö on palkinnut Shirinyanin hänen ansioistaan Tanskan musiikkielämässä, lisäksi hänelle on myönnetty Tanskan kriitikkoyhdistyksen palkinto.

Konsertin päättää Šostakovitšin kymmenes sinfonia, jota Šostakovitš sävelsi samoihin aikoihin kuin Josif Stalin kuoli. Teos kuuluu ylikapellimestari Gamban suosikkeihin. ”Kyseessä on kappale, joka on kulkenut mukanani koko tähänastisen urani ajan. Kun olin ylikapellimestarina Islannissa soitimme kaikki Šostakovitšin sinfoniat kronologisessa järjestyksessä, mitä ei tietojemme mukaan oltu aiemmin tehty. Päätin kauteni Islannissa tähän kymmenenteen sinfoniaan ja olen sen jälkeen esittänyt sitä muiden orkestereiden kanssa. Teoksessa on draamaa, konekivääreitä, koodattuja viestejä ja kuvaus itsestään Stalinista. Vaikka emme tietäisi tarinaa teoksen takana, musiikissa on jotain, jota ymmärrämme ja johon voimme samaistua”, Gamba kertoo.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Marianna Shirinyan, c Nikolaj Lund

Diktaattorin muotokuva
To 9.11. klo 19, Madetojan sali

Rumon Gamba, kapellimestari
Marianna Shirinyan, piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 3 C-duuri op. 26

Dmitri Šostakovitš Sinfonia nro 10 e-molli op. 93