”Vaikka hän ei voittaisikaan kilpailua, haluan kutsua hänet Oulu Sinfonian solistiksi”, sanoi ylikapellimestari Rumon Gamba kuultuaan tämän viikon solistivierasta Inmo Yangia vuoden 2022 Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa. Yang olikin noussut sekä yleisön että kriitikoiden voittajasuosikiksi jo kilpailun kuluessa. Yang nappasi voiton, ja torstaina 4.5. saamme kuulla häntä Oulu Sinfonian solistina Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja -konsertissa.

Yang oli moninkertainen kilpailuvoittaja jo ennen Jean Sibelius -viulukilpailua. Italian Premio Paganini -kilpailussa vuonna 2015 hän oli yhdeksään vuoteen ensimmäinen, jonka katsottiin ansaitsevan kilpailun voiton. Takana on myös mm. debyytit New Yorkin Carnegie Hallissa ja Lontoon Barbican Centerissä, sekä vierailut useiden kansainvälisesti arvostettujen orkestereiden ja kapellimestareiden solistina Pariisista Chigagoon.

Yangin solistinumero on Ludwig van Beethovenin Viulukonsertto D-duuri op. 61. Tämä säveltäjänsä ainut viulukonsertto on ensimmäinen suurten romanttisten konserttojen ketjussa, ja avasi siten uuden tyylin ja aikakauden viulukirjallisuudessa. Viulurepertoaarin huipentumiin kuuluvaa konserttoa on verrattu Mount Everestiin ja Himalajaan, siinä on nähty jumalaista kauneutta, täydellistä muotoa ja rakennetta sekä uskomatonta iloa ja riemua. Oulu Sinfonian ohjelmistossa on lyhyen ajan sisällä kuultu hyvin erilaisia teoksia Beethovenin tuotannosta. Konsertin kapellimestarin Rumon Gamban mukaan Beethovenin monipuolinen soittaminen kehittää ja yhdistää orkesteria.

Kevään teema, italialainen kevät, jatkuu konsertin toisella puoliajalla Felix Mendelssohn Bartholdyn neljännen sinfonian myötä. Sinfonia tunnetaan myös lisänimellä Italialainen, ja täydentää Gamban mielestä hyvin konsertin ohjelmiston. Säveltäjä Mendelssohn kiersi nuoruudessaan Eurooppaa, ensin pohjoiseen Skotlantiin ja sen jälkeen Italiaan. Mendelssohnilla oli tapana säveltää matkaraporttinsa, joten häneltä löytyy paitsi Italialainen, myös Skotlantilainen sinfonia sekä Hebridit-alkusoitto. Italianmatkallaan Mendelssohn ihastui myös paikalliseen kansanmusiikkiin, ja käyttää neljännessä sinfoniassaan tematiikkaa myös kahdesta italialaisesta tanssista, saltarellosta ja tarantellasta.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Inmo Yang, c Sangwookle

Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja

Torstai 4.5.2023 klo 19, Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Inmo Yang viulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Ludvig van Beethoven: Viulukonsertto D-duuri op. 61

Felix Mendelssohn Bartholdy: Sinfonia nro 4 A-duuri op. 90 ”Italialainen”