Oulu Sinfonian Yön auringon variaatiot & MOD (ke 2.3.) -konsertti yhdistää kahden samasta suunnasta tulevan, mutta omia polkujaan tähän konserttiin kulkevan suomalaisen säveltäjän teokset. Nämä säveltäjät ovat Outi Tarkiainen ja Tuomo Prättälä, joilla molemmilla on vahva jazz-tausta. Tarkiainen on vahvaa nousua tekevä nuori säveltäjä, jonka teokset edustavat nykyklassista, mutta joka on aloittanut säveltäjäopintonsa jazz-sävellyksen puolella. Prättälä puolestaan on alkujaan tullut tutuksi erilaisista soul- ja jazz-yhteyksistä, mutta tässä konsertissa häneltä kuullaan teos, jossa syntetisaattori ja sinfoniaorkesteri kohtaavat nimenomaan nykyklassisen musiikin merkeissä.

Outi Tarkiaisen Yön auringon variaatiot on BBC:n filharmonisen orkesterin ja The National Arts Centre Orchestran tilausteos. Se kantaesityksensä elokuussa 2019 BBC Promsilla kapellimestari John Storgårdsin johdolla, jolta vinkki teoksen tilaamiseen oli lähtöisin. Teos on vahva kuvaus luonnosta ja muuttuvasta valosta, mutta myös syntymästä ja siihen liittyvistä muutoksista naisen kehossa, itsenäisen elämän alusta – aiheesta, josta ei sävellyksiä liiemmälti ole kuultu.

Tarkiainen on synesteetikko, joka kokee valon väreinä ja ajattelee Yön auringon variaatioissa valon värejä hyvin konkreettisesti. Teoksen sävelmaisemassa vaihtelevat lämpimät ja kylmät värit, ja valo alkaa taittua valonsäteiden aallokossa teoksen edetessä. ”Jotkut ovat kuulleet noissa aalloissa myös synnytykseen liittyviä supistuksia, enkä käy sitä kiistämään. Eräänlaisia aaltoja nekin ovat”, Tarkiainen kertoo ja jatkaa: ”Teoksessa on yksi hetki, jonka olen itse ajatellut olevan se ikimuistoinen kohtaamisen hetki, jolloin nainen saa ensimmäistä kertaa uuden ihmisen syliinsä.”

Tuomo Prättälän alkujaan jousioktetille ja syntetisaattorille kirjoittama MOD-teos kuullaan nyt sinfoniaorkesterille laajennettuna versiona. ”Teos kantaesitettiin Meidän Festivaalilla vuonna 2019. Mukana soittamassa oli myös Oulun konsertin kapellimestari Jukka Untamala, joka sanoi heti kantaesityksen jälkeen, että kappaleesta pitää tehdä laajennettu versio. Oulu tarttui ideaan, ja minä aloin töihin. Alkujaan ajattelin tekeväni jousiorkesteriversion. Kun sitten oululaisten ajatuksesta konserttikokonaisuuteen yhdistettiin Tarkiaisen kappale, jossa käytössä on myös paljon puhaltajia, ehdotti Jukka minulle, että teoksenhan voisi muokata koko sinfoniaorkesterille sopivaksi. Pohdin vähän aikaa sitä, uskallanko projektiin lähteä. Olin kuitenkin haaveillut sinfoniaorkesterille kirjoittamisesta, niin tartuin ideaan. Matka on ollut haasteellinen, mutta opettava”, Prättälä kertaa.

MOD hakee yhteisiä kosketuspintoja nykyaikaisten, efektiivisten orkesterisoundien ja syntetisaattoreiden tarjoamien mahdollisuuksien välillä. Teoksessa on kolme pääideaa, joita kuulijan kannattaa erityisesti seurata. Suurin osa kappaleesta perustuu 12-säveljärjestelmään pohjautuvaan melodiaan, jota työstetään eri tavoin. Toisena elementtinä on laskeva yhdeksänääninen asteikko. Kolmas kantava idea, teoksen toinen pääteema, on romanttinen, melodinen sävelmä, jolla Prättälä hakee mahdollisimman saumatonta liukumista paikasta toiseen ja eri elementtien yhdistelyä. Teemat ja tapahtumat vuorottelevat, kohtaavat välillä, välillä esiintyvät päällekkäin. Syntetisaattori ei monessakaan kohden ole solistisessa roolissa, vaan maustaa ja luo maisemia.

Konsertin päättää neljä teosta Prättälän aiemmasta tuotannosta. ”Valitsin mukaan sellaiset kappaleet, joiden ajattelin olevan kiinnostavia tehdä tällaisella kokoonpanolla. Kappaleet eivät ole niinkään groove-pohjaisia, vaan harmoniapohjaisia, paljon harmonista liikettä sisältäviä”, kertoo Prättälä. Myös nämä teokset ovat saaneet uuden sovituksen Oulu Sinfonian konserttiin. Prättälän itsensä lisäksi sovituksia ovat tehneet Sampo Kasurinen ja Artturi Rönkä. ”Ajattelin, että näistä biiseistä hyvä sovittaja saa hyviä harmonioita irti. Me kaikki, myös säveltäjä Outi Tarkiainen, tulemme samasta suunnasta eli vahvoista jazz-taustoista, mutta kuljemme omia polkuja pitkin eri paikkoihin”, Prättälä kiteyttää konserttikokonaisuuden.

Konsertti on myös merkittävä musiikkikasvatustapahtuma, sillä iltakonsertin lisäksi siitä järjestetään kolme toteutusta kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille, ja iltakonserttiin mukaan mahtuu myös lukiolaisia OP Oulun ja Oulun Energian konserttikummituella.

Yön auringon variaatiot & MOD
ke 2.3.2022 klo 19, Madetojan sali

Jukka Untamala kapellimestari
Tuomo Prättälä syntetisaattorit, piano ja laulu
Oulu Sinfonia

Outi Tarkiainen: Yön auringon variaatiot

Tuomo Prättälä: MOD, konsertto syntetisaattoreille ja orkesterille

The Awkward Handshake
säv. Tuomo Prättälä | sov. Sampo Kasurinen

Waiting For Someone
säv. Tuomo Prättälä | sov. Sampo Kasurinen

Unconditionally
säv. Tuomo Prättälä | sov. Sampo Kasurinen & Artturi Rönkä

Bon Vivant
säv. & sov. Tuomo Prättälä

Teksti: Heli Perkkiö/Oulu Sinfonia
Kuva: Tuomo Prättälä, c Tero Ahonen