Tavallisesti Oulu Sinfonian lyömäsoittimen ääreltä löytyvä taiwanilainen I-Han Fu on paitsi lyömäsoittaja, myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan alumni. Ilon ja surun säveliä -konsertissa torstaina 23.11. hän tarttuukin tahtipuikkoon ja johdattaa kuulijat toisiaan täydentävien vastakohtien äärelle. Luvassa on illan täydeltä ikuisia arvoituksia ja rajatonta riemua amerikkalaiseen tyyliin.

Konsertin avaa amerikkalaisen Jennifer Higdonin teos Blue Cathedral vuodelta 2000. Moninkertainen Grammy-voittaja Higdon kuuluu maansa arvostetuimpiin ja esitetyimpiin eläviin säveltäjiin. Nyt kuultava Blue Cathedral on tämän hetken soitetuin nykymusiikkiteos, ja sitä on esitetty maailmanlaajuisesti yli 750 kertaa. Sen lähtökohtana on ajatus taivaan sinessä sijaitsevasta lasisesta katedraalista, jonka seinien läpi näkyy pilviä ja sinisyyttä.

Charles Ivesin Unanswered Question vuodelta 1908/1934 puolestaan piirtää kosmisen maiseman musiikin ja elämän ennustamattomuudesta.

Leonard Bernsteinin West Side Story on paitsi kaikkien aikojen musikaali, myös Romeon ja Julian urbaani modernisointi. Bernsteinin tapa liikkua vaivattomasti oopperan ja musikaalin, kevyen ja vakavan välillä, teki hänestä ennätysmäisen suositun Yhdysvalloissa. Vuonna 1960 syntynyt Symphonic Dances tiivistää koko musikaalin tarinalliseksi sarjaksi, jossa jokainen kappale merkitsee uutta huippukohtaa.

Konsertin solistina soittaa Oulu Sinfonian bassopasunisti Wen Hong Low. Hän taituroi amerikkalaisen Chris Brubeckin konserton, jonka osat tihkuvat jazzin notkeutta nostalgisella kierteellä. Higdonin tavoin Grammy-palkittu Brubeck on arvostettu jazzmuusikko, säveltäjä, orkesterisolisti ja opettaja, jota on mediassa tituleerattu 2000-luvun Leonard Bernsteiniksi. Burbeckin teosluettelossa on kamarimusiikin ja kolmen pasuunakonserton lisäksi musiikkia erilaisille bändikokoonpanoille, pasuunakvartetille sekä konserttoja jousiyhtyeille.

Sekä Fu että Low ovat tuoreita kasvoja Oulu Sinfonian riveissä. Fu on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta vuonna 2020, mitä ennen hän suoritti musiikin kandidaatin tutkinnon Taiwanissa ja maisterin tutkinnon Amsterdamin konservatoriossa pääaineenaan lyömäsoittimet. Malesialaissyntyinen Low suoritti musiikin kandidaatin tutkinnon Taiwanin SooChow-yliopistossa ja valmistui maisteriksi Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulusta.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Wen Hong Low ja I-Han Fu, c Kati Leinonen

Ilon ja surun säveliä
To 23.11.2023 klo 19, Madetojan sali

I-Han Fu, kapellimestari
Wen Hong Low, bassopasuuna
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Jennifer Higdon: Blue Cathedral
Christopher Brubeck: Konsertto bassopasuunalle ja orkesterille

Charles Ives: The Unanswered Question
Leonard Bernstein: Symphonic Dances from West Side Story