Oulu Sinfonian kevätkausi on toistaiseksi kulunut englantilaisten klassikoiden tahtiin, mutta torstaina 21.4. ¡Viva España! -konsertissa orkesteri sukeltaa syvälle Välimereen. Kaikki konsertin teokset liittyvät tavalla tai toisella Italiaan ja Espanjaan, sillä myös suomalaisen Sebastian Fagerlundin Transit on sävelletty kitaralle, Välimeren rannoilla kehittyneelle soittimelle.

Harvoin kuultuja helmiä

Ouluun palaavan italialaiskapellimestari Daniela Muscan johtamassa konsertissa koetaan useita teoksia, joita Suomessa saa harvoin kuullakseen. Konsertin aloittaa Mozartin aikalaisen, Espanjan hovia palvelleen italialaisen Luigi Boccherinin Ritirata notturna di Madrid. Teos on peräisin säveltäjän jousikvintetosta, jonka kaikki osat kuvaavat Espanjan pääkaupungin elämää. Ritirata tunnetaan parhaiten 1900-luvun modernistisäveltäjän Luciano Berion sovituksena sinfoniaorkesterille.

Italialainen Ottorino Respighi sävelsi kolme teosta otsikolla Antiche arie e danze, eli Muinaisia aarioita ja tansseja. Oulu Sinfonian konsertissa kuullaan sarjoista kolmas, joka poikkeaa kahdesta ensimmäisestä melankolisella tunnelmallaan. Vuonna 1931 syntyneen teoksen melodiat ja teemat perustuvat barokin aikaisiin italialaisiin kitara- ja luuttusävelmiin.

Englantilainen musiikki on tässä konsertissa läsnä Sir William Waltonin teoksella Siesta. Noin viisiminuuttinen teos on Waltonin varhaista tuotantoa 1920-luvulta, ja se syntyi säveltäjän vierailtua Italiassa. Musiikki kuvaa nimettömäksi jäävän italialaiskaupungin katuelämää jopa humoristisin keinoin.

Konsertin päätösteos on venäläisen Nikolai Rimski-Korsakovin Espanjalainen kapriisi. Rimski-Korsakovia pidetään yhtenä historian taitavimmista orkesterisäveltäjistä, jonka musiikissa soivat erityisen rikkaat sävyt. Vuonna 1887 syntynyt kapriisi esittelee kavalkadin tunnetuista espanjalaisista kansanlauluista, joille säveltäjä on antanut tyypillisen värikäsittelynsä mestarillisella orkestraatiolla.

Ismo Eskelinen suomalaiskonserton solistina

Illan solistisena teoksena kuullaan Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto Transit, joka sai kantaesityksensä vuonna 2013 Radion Sinfoniaorkesterin konsertissa. Teos on räätälöity Suomen johtavalle klassiselle kitaristille Ismo Eskeliselle. Hän on esittänyt konserttoa jo useasti, esimerkiksi Tampere Filharmonian sekä Lontoon BBC Symphony Orchestran kanssa.

”Fagerlund on parhaita oman ikäluokkani säveltäjiä koko maailmassa”, Eskelinen sanoo. ”Kitarastemma sopii soittimelle yhtäältä todella hyvin, mutta samalla se on supervirtuoosista musiikkia, kuten Fagerlundin konsertoissa on tapana.”

Kitaraa käytetään teoksessa monipuolisesti ja partituuri vilisee erilaisia soittotapoja. Fagerlund on uskonut myös pitkän soolokadenssin kitaristin oman improvisaation varaan.

”Konserton materiaali on niin luontevaa, ja koen sen hyvin omakseni, että sen pohjalta on helppoa keksiä omaa improvisoitavaa”, Eskelinen sanoo.

Eskelinen soittaa Oulu Sinfonian Kamarimuusikoiden kanssa myös perjantaina ja lauantaina kamarimusiikkia. Silloin ohjelmassa on Mario Castelnuvo-Tedescon kitarakvintetto sekä Maurice Ravelin jousikvartetto.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Ismo Eskelinen c Felix Broede

¡Viva España!
torstai 21.04. klo 19.00, Madetojan sali

Daniela Musca kapellimestari
Ismo Eskelinen kitara
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Luigi Boccherini: ”Ritirata notturna di Madrid” sov. Luciano Berio
Sebastian Fagerlund: Transit, konsertto kitaralle ja orkesterille

Ottorino Respighi: Ancient Airs and Dances, suite 3
Sir William Walton: Siesta
Nikolai Rimsky-Korsakov: Capriccio Espagnol, op. 34