Kamarikonsertti

Kamarikonsertti III: Maailmojen rajoilla

Lauantai

23.04. 16.00

Oulunsalon nuorisoseura

VAPAA PÄÄSY
Jaa tapahtuma:
Esiintyjät

Oulu Sinfonian Kamarimuusikot:
Lasse Joamets
viulu
Maija Wesslund
viulu
Johanna Tuikka
alttoviulu
Harri Österman
sello

Ismo Eskelinen kitara

Ohjelma

Maurice Ravel Jousikvartetto F-duuri

Mario Castelnuevo-Tedesco Kitarakvintetto, op. 143

Lataa käsiohjelma

HUOMAA muuttunut konserttipaika ja -aika. Konsertti soitetaan la 23.4. klo 16.00 Oulunsalon nuorisoseuralla.

Maurice Ravel oli osallisena 1900-luvun ensimmäisen kolmenkymmenen vuoden musiikki-innovaatioihin Ranskassa sekä laajasti Ranskan rajojen ulkopuolella. Hän ilmaisi itseään monivivahteisella kielellä, joka sai inspiraationsa esimerkiksi espanjalaisista aksenteista ja eleistä, vahvasta orkesterin käsittelystä ja koukuttavista melodialinjoista, wieninvalssien pyörteistä, amerikkalaisista opereteista, vanhasta New Orleansin jazzista, ragtimesta ja bluesista.

Jousikvartetossaan Ravel osoittaa emotionaalista pidättymistä ja vahvoja ideoita, nämä kuitenkin perinteisiin muotoihin upotettuna. Teoksessa Ravel hylkää varhaisen ranskalaisen impressionismin epämääräisyyden ja muodottomuuden, ja palaa klassisten standardien pariin.

Mario Castelnuovo-Tedesco, joka tunnetaan myös nimellä ”Firenzen Ravel”, eli elämänsä kulttuurillisesti vanhan ja uuden kotimaansa välissä. Juutalaista alkuperää oleva italialainen lähti Firenzestä ja pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 1939, kun fasistinen hallinto sääti rotulait. Hän pakeni Yhdysvaltoihin löytääkseen töitä Hollywoodista, missä hänet palkattiin tekemään elokuvien ääniraitoja.

Castelnuovo-Tedesco, kuten Ravel, koki tarpeen impressionistiseen kerrontaan, luoden äänimaisemia käyttämällä lämpimiä ja teräviä sointeja, nojautuen erittäin rikkaaseen ja virtaavaan melodiankäsittelyyn. Castelnuovo-Tedesco käytti Ravelin tavoin sävellyksissään 1800-luvun myöhäsromantiikkaan pohjautuvaa konservatiivista sävelkieltä, unohtamatta vaikutteita muun muassa impressionismista ja espanjalaisesta kansanperinteestä. Castelnuovo-Tedesco oli omistaututunut kitaralle säveltämiselle koko elämänsä ajan, ja tämä kvintetto sisältää joitain hänen hienoimpia hetkiään.

Konsertti sisältää väliajan.

Vapaa pääsy.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupunginosakulttuurin palveluiden kanssa.

 

Kulttuuritalo Valven logo.