Ylikapellimestari Rumon Gamba ja Oulu Sinfonia aloittavat torstaina 31.3. kevätkauden kausikonsertit huipentavan Tšaikovski-sarjan. Tähtiviulisti Chloë Hanslip debytoi Oulussa.

Vuonna 1876 säveltäjä Pjotr Tšaikovski oli vaipunut epätoivon partaalle. ”Tästä päivästä lähtien olen valmis menemään naimisiin kenen kanssa tahansa”, hän tunnusti veljelleen. Lähes vuosi myöhemmin näin myös tapahtui. Avioliitto entisen oppilaan Antonina Miljukovan kanssa oli käytännönläheinen hätäratkaisu, jossa todellisten tunteiden virkaa toimitti säveltäjän syvä ja aiheellinen pelko homoseksuaalisuutensa paljastumisesta kohtalokkain seurauksin.

Tarinallista teosta leimaavat dramaattiset yhteenotot, joissa säveltäjän epätoivoiset ratkaisut katsovat itseään Kohtaloa silmästä silmään. Neljättä sinfoniaa kutsutaan usein lisänimellä Tšaikovskin Kohtalon sinfonia.

Torstaina 31.3. Oulu Sinfonia esittää teoksen ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla. Orkesteri soittaa Tšaikovskin kolmen viimeisen sinfonian sarjan kevätkauden aikana. Jokaista teosta värittävät säveltäjän yksityiselämän tunnekuohut ja kysymys kohtaloa vastaan kamppailemisen mielekkyydestä. Sinfoniat kuuluvat kaikkien aikojen esitetyimpiin orkesteriteoksiin.

”Mielestäni Tšaikovskin kehitys kolmessa viimeisessä sinfoniassa on kiehtova, ja niiden kuuleminen lyhyen ajan sisällä on kiinnostavaa”, Gamba sanoo. ”Teokset vaativat orkesterilta äärimmäistä heittäytymistä, joustavuutta ja vapautuneisuutta. Piirteitä, joita haluan esityksiini muutenkin.”

Sodan ja ja surun säveliä

Tšaikovskin lisäksi torstaina kuullaan myös 1900-luvun rakastetuimman brittisäveltäjän Benjamin Brittenin musiikkia: vuonna 1939 valmistunut viulukonsertto sekä vuonna 1936 syntynyt Russian Funeral. Näitäkin teoksia varjostavat synkkyys: viulukonsertto kommentoi käynnissä ollutta Espanjan sisällissotaa ja Russian Funeral koostuu surumarsseista.

Konsertin ohjelma kuvastaa Gamban ensimmäisen ylikapellimestarikauden teemaa, jossa tutut klassikkoteokset säestävät englantilaisen musiikin merkkisävellyksiä. Etenkin Benjamin Brittenillä on erityinen paikka Gamban sydämessä.

”Halusin tuoda kauteen sekä orkesterille että yleisölle läheistä musiikkia, jotta voimme tutustua toisiimme niin sanotusti yhteisellä maaperällä”, Gamba sanoo. ”Brittenin musiikki on minulle hyvin läheistä. Olen aina johtanut sitä ja se on kuulunut urani moniin kohokohtiin. Asun melko lähellä Brittenin kotikontuja, tunnen hänen talonsa ja konserttisalinsa hyvin, joten hän on minulle tuttu myös ihmisenä.”

Viulukonserton solistina esiintyy englantilainen tähtiviulisti Chloë Hanslip, joka debytoi Oulu Sinfonian vieraana.

Kohtalon hetkiä
Torstai 31.03. klo 19.00
Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Chloë Hanslip viulu

Ohjelma:
Benjamin Britten Russian Funeral
Benjamin Britten Violin Concerto op. 15

Pjotr Tšaikovski Sinfonia nro 4 f-molli, op. 36

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Chloë Hanslip, c Kaupo Kikkas