Torstain 19.5. konsertissa valokeilan Oulu Sinfonian solistina saa jazzlaulaja, lauluntekijä Aili Ikonen. Ikonen on tuttu näky niin isojen orkestereiden solistina kuin lauluyhtye Rajattoman jäsenenä. Myös hänen soolotuotantonsa on kattava ja monipuolinen. Hän on aiemmin esiintynyt Oulu Sinfonian striimatun joulukonsertin solistina, ja nyt myös orkesterin yleisö saa mahdollisuuden nauttia Ikosen musiikista livenä.

Kipinään musiikkiin Ikonen on saanut jo lapsuudesta. ”Musiikki on ollut minulle pienestä pitäen luontainen tapa ilmaista asioida. Lapsuuteni perheympäristö oli musiikkiin kannustava, meillä laulettiin ja soitettiin paljon. Matkalle tähän pisteeseen on toki mahtunut paljon onnekkaita sattumia, mutta myös paljon määrätietoista työtä. Olen ihmisenä hyvin tunnollinen ja haluan aina antaa kaikkeni, mikä näkyy varmasti myös omassa työnteossani”, Ikonen pohtii.

Laulajasta tulee lauluntekijä

Aili Ikosella on takanaan jo kolme omaa sooloalbumia. On kuitenkin ottanut oman aikansa, että Ikonen kykenee kutsumaan itseään säveltäjäksi: ”Olen pienestä asti kirjoittanut runoja ja päiväkirjaa. Tekstien tuottaminen on ollut minulle tyypillistä. Musiikkiakin olen tehnyt jo pienenä: ensimmäisen biisini, nimeltään Rantakäärme, sävelsin jo viisivuotiaana serkun kanssa mökillä. Olen kuitenkin jostain syystä ajatellut kohdaltani säveltämistä enemmän puuhasteluna ja kipuilin pitkään sen kysymyksen kanssa, että voinko kutsua itseäni säveltäjäksi. Musiikkia kuitenkin alkoi syntyä koko ajan enemmän, ja jossain kohtaa ymmärsin myös säveltämisen olevan erittäin vahva osa minua.”

Sävellykset syntyvät pohjimmiltaan varsin intuitiivisesti, mutta mitä enemmän Ikonen säveltää, sitä enemmän hän myös löytää erilaisia lähestymistapoja. Kappaleet heijastelevat elämää, luontoa, Ikosen omia tuntemuksia, havaintoja ympäristöstä ja sieltä löytyvistä tarinoista. ”Aika usein teksti tai idea siihen syntyy ensin. Joskus puolestaan mielessäni on joku riffi, sointukierto tai yksi sointu, josta kaikki lähtee. Toisinaan kuitenkin sekä teksti että melodia muodostuvat yhtä aikaa tai lomittain, ja näihin kappaleisiini olen yleensä itse kaikkein tyytyväisin. Tunnen, että se on minulle intuitiivisin, mutta ei ehkä tyypillisin tapa tehdä musiikkia. Tyypillisesti minulla on säveltäessäni käytössä piano, jolla soitan sointuja ja laulan melodioita. Välillä kuitenkin haastan itseäni työskentelemään ilman pianoa, pelkästään laulamalla tai yksittäisestä rytmi-ideasta lähtemällä”, Ikonen kertoo.

Ensi kertaa elävälle yleisölle

Valokeilassa Aili Ikonen -konsertin ajatus syntyi jo vuosia sitten. Ikonen haaveili sinfoniaorkesteriyhteistyöstä pitkään ja lopulta tuli tulokseen, että miksipä sitä ei toteutettaisikin. Ikonen kertoo, että ehkä omasta vahvasta klassisen musiikin taustastaan johtuen hän kuulee usein omissa kappaleissaan jo valmiiksi paljon orkestraalisia asioita – esimerkiksi, että tiettyyn kohtaan sopisivat tietynlaiset jouset. Sovittajiksi mukaan lähtivät mm. Mikko Pellinen, Jaakko Kuusisto ja Teemu Takanen. Ikonen kertoo, että sovituksia kuunnellessa hänelle on tullut olo, että sovittajat ovat selkeästi kuunnelleet myös tekstejä ja huomioineet sen työssään.

Kappaleita on esitetty tässä muodossa ensimmäistä kertaa vuonna 2020, mutta ainoastaan striimatuissa konserteissa. Oulun konsertti on siis ensimmäinen kerta, kun produktio esitetään elävän yleisön edessä. Asia paitsi innostaa, myös vähän jännittääkin Ikosta.

”Uskon, että tämä on esimerkiksi suomenkielisten tekstiensä kautta jokaiselle helposti lähestyttävää musiikkia, johon on hyvä löytää kosketuspintaa. Luvassa on jazzelementtejä ja improvisatorisia osuuksia, joita ei ole tarkkaan sovittu etukäteen. Tässä on tarttumapintaa jazzimprovisaatiota jo ennalta tunteville, mutta toisaalta se voi olla todella mielenkiintoinen elementti niille kuulijoille, joille tämä on ihan uutta. Perinteisen orkesterimateriaalin kuuntelijat puolestaan voivat keskittyä nauttimaan suuren orkesterin soinnista ja syvyydestä”, valottaa Ikonen tulevaa.

Osa Oulu Sinfonian musiikkikasvatustyötä

Oulu Sinfonia tekee vuosittain paljon musiikkikasvatustyötä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Tästä konsertista järjestetään omat esityksensä Pohjois-Pohjanmaan alueen kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille. Iltakonserttiin puolestaan pääsee Oulun yläkoululaisia ja lukiolaisia orkesterin konserttikummien, OP Oulun ja Oulun Energian tuella. Myös Ikosen omalle musiikilliselle matkalle kouluaikojen kokemukset ovat olleet tärkeitä.

”Lukioaika oli jälkikäteen ajatellen minulle erittäin merkityksellistä aikaa musiikin suhteen. Olen soittanut viulua pienestä pitäen, mutta musiikkilukiossa löysin tieni piireihin, joissa oli paljon jazzin suuntaan ohjaavia ihmisiä. Musiikillinen matkani sai uutta suuntaa. Ympäristöllä ja ihmisillä oli suuri merkitys”, Ikonen muistelee.

Ikosella on myös vinkkejä niille nuorille, jotka kenties tällä hetkellä tai konserttia kuunnellessaan pohtivat sitä, miten itse pystyisi alkaa tehdä musiikkia: ”Oman intuition ja oman innostuksen seuraaminen on tärkeää. Kuuntele rohkeasti omaa sydäntäsi, jos se vie sinua kohti tiettyjä asioita. Kysele esimerkiksi rohkeasti artisteilta; nykyäänhän on somen myötä helppoa luoda kontakteja ja äänityslaitteetkin ovat helposti saatavilla sekä opittavissa.”

Teksti: Heli Perkkiö/Oulu Sinfonia
Kuva: Aili Ikonen c Tero Ahonen

Valokeilassa Aili Ikonen
to 19.5.2022 klo 19, Madetojan Sali

Aili Ikonen laulu
Tuomas J. Turunen piano
Mikko Pellinen basso
Mikko Arlin rummut
Oulu Sinfonia
Antti Rissanen
kapellimestari