Kapellimestari Osmo Vänskä johtaa viulisti-kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston viimeiseksi jääneen teoksen Suomen ensiesityksen.

Jaakko Kuusisto menehtyi vaikeaan sairauteen viime helmikuussa. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi sinfonia, jonka säveltäminen oli hänen pitkäaikainen unelmansa. Kesken jääneen teoksen on viimeistellyt hänen veljensä, Pekka Kuusisto. Oulu Sinfonia esittää sinfonian ensimmäisenä Suomessa Osmo Vänskän johdolla torstaina 3.11. Madetojan salissa konsertissa, joka kantaa nimeä Ensimmäinen ja viimeinen.

Vänskälle konsertti on erityisen tunteellinen, sillä hän oli Jaakko Kuusiston pitkäaikainen kollega ja hyvä ystävä jo 90-luvulta saakka. Hän oli myös ratkaisevassa osassa siinä, että sinfonia ylipäänsä alkoi valmistua. Vänskä oli lähdössä Minnesotan orkesterin kanssa Etelä-Afrikan kiertueelle vuonna 2018 ja tarvitsi orkesterisovituksia sikäläisestä musiikista. Hän kysyi apuun Kuusistoa, joka oli aiemmin sovittanut orkestereille menestyksekkäästi esimerkiksi Queenin, Abban ja Beatlesin musiikkia. Vänskän harmiksi Kuusisto joutui kieltäytymään, koska oli juuri viimeistelemässä Jää-oopperaa.

Vänskän oli keksittävä jokin keino saada Kuusisto vielä harkitsemaan.

”Ehdotin, että jos hän suostuu sovittamaan meille lauluja, Minnesotan orkesteri tilaa myös sinfonian”, Vänskä muistelee. Näin Kuusiston kalenteriin ilmestyi lisää päiviä.

Sinfonian säveltämisen aikana Kuusisto sai diagnoosin sairaudestaan, ja teos jäi lopulta kesken hänen jouduttuaan sairaalaan viime vuoden vaihteessa. Heti Kuusiston kuoleman jälkeen hänen veljensä Pekka alkoi tutkia Jaakon nuottiarkistoja. Kaikki sinfoniasta löytyvä materiaali oli erittäin viimeisteltyä, mutta teoksen lopusta ei löytynyt edes luonnostelmia.

Yhdessä nuottigraafikko Jari Eskolan kanssa Pekka täydensi sinfonian mahdollisimman uskollisesti veljensä tyyliä kunnioittaen. Sinfoniassa on täysin uuden materiaalin lisäksi myös aihioita Jaakon muista jo olemassa olevista teoksista. Teoksen lopussa kuullaan epilogi, joka kuljettaa kuulijan Jaakolle rakkaisiin merimaisemiin.

”Rytmit noudattavat majakoiden, merimerkkien ja muiden navigointivalojen täsmällisiä sijainteja Suomenlahdella”, Pekka kertoo. ”Jaakko tunsi nämä reitit hyvin. Merkkejä seuraamalla voi purjehtia saaristosta turvallisesti kohti avomerta.”

Surujen sinfoniat

Kuusiston sinfonia kantaesitettiin Minneapolisissa kesäkuussa. Oulu Sinfonia saa kunnian soittaa Suomen ensiesityksen.

”Pidän tärkeänä, että teos kuullaan ensimmäisenä Oulussa, joka oli Jaakon kotikaupunki”, Vänskä sanoo.

Kuusiston sinfonian lisäksi Oulu Sinfonia esittää Jean Sibeliuksen vuonna 1911 valmistuneen neljännen sinfonian. Teoksessa on säveltäjän mystisintä, sisäisiä tuntoja syväluotaavaa musiikkia, joka syntyi vakavan sairauden varjossa.

”Ajattelin ensin johtaa Sibeliuksen kolmannen sinfonian, joka on positiivinen”, Vänskä sanoo, ”mutta ohjelmaa suunnitellessani Jaakon kohtalo oli mielessäni. Se oli surullista aikaa. Neljäs sinfonia kunnioittaa Jaakon muistoa.”

Konsertin alkunumerona kuullaan Ludwig van Beethovenin neljäs pianokonsertto, joka on leimallisen valoisaa musiikkia G-duurissa. Solistina esiintyy Suomen menestyneimpiin pianisteihin kuuluva, Beethoven-spesialistina tunnettu Paavali Jumppanen. Vänskä kertoo, että myös illan konsertto heijastelee lopullisuuden tuntoja.

”Vaikka teos on suurelta osin optimistinen, sen hitaassa osassa on kuoleman ja toivon välistä vuoropuhelua.”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Osmo Vänskä, c Lisa-Marie Mazzuc

Ensimmäinen ja viimeinen
Torstai 3.11. klo 19.00, Madetojan sali

Osmo Vänskä, kapellimestari
Paavali Jumppanen, piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4 G-duuri op. 58
Jaakko Kuusisto: Sinfonia op. 39 (e. k. Suomessa)

Jean Sibelius: Sinfonia nro 4 a-molli op. 63