Ylikapellimestari Rumon Gamban johtamassa konsertissa kuullaan nippu klassisen musiikin hittiteoksia, joita kaikkia yhdistää tanssillisuus.

Oulu Sinfonia viettää lokakuun viimeistä konserttipäivää torstaina 20.10. kaikkien aikojen tanssiteosten parissa. Hulluuden rajoilla -konsertin ohjelmassa on musiikkia kolmelta vuosisadalta, barokista melkein nykypäivään. Ylikapellimestari Rumon Gamba onkin suunnitellut ohjelman paitsi viihdyttäväksi myös historiallisesti avartavaksi kokemukseksi.

”Tanssimusiikki, rytmi ja muoto ovat musiikinhistoriassa hyvin tärkeitä elementtejä”, Gamba toteaa. ”Instrumentti- ja orkesterimusiikki kehittyivät juuri niistä, joten koin hauskaksi tarkastella sitä ohjelmiston eri kulmista käsin.”

Aikamatkan lisäksi yleisö pääsee matkalle maailman ympäri. Avausnumerona kuullaan amerikkalaisen John Adamsin yksi tunnetuimmista ja hyväntuulisimmista teoksista The Chairman Dances. Kappale kuvaa valtiollista illallisjuhlaa, jossa Kiinan puhemies Mao ryhtyy hullunkuriseen tanssiin Richard Nixonin edessä.

Konsertissa koetaan myös persialaisprofeetta Zarathustran elämää ranskalaissäveltäjä Jean-Philippe Rameaun balettikohtauksina sekä tšekkiläisen Antonín Dvořákin slaavilaisia tansseja. Gamba onkin antanut luovuudelle vallan ohjelmaa suunnitellessaan.

”Olen johtanut kaikki teokset aiemminkin, mutta tällä kertaa teemme ne hieman eri tavalla. En esimerkiksi halua esittää Dvořákin kolmea tanssia peräkkäin, vaan ajattelin ujuttaa Rameaun upeat kappaleet niiden väliin. Zoomailemme barokista romantiikkaan ja takaisin. Katsotaan mitä siitä seuraa.”

Viulu, säkkipilli ja villit juhlat

Konsertin solistinumerotkin poikkeavat hieman tavanomaisesta. Yhden ison konserton sijasta kuullaan kaksi romanttista konserttinumeroa, espanjalaisen Pablo de Sarasaten virtuoosinen viuluteos Carmen-oopperan teemoista sekä ranskalaisen Maurice Ravelin tulinen Tzigane, suoraan suomennettuna ”mustalainen”. Solistiksi saapuu espanjalainen viulisti Leticia Moreno.

”Näin erilaisten teosten esittäminen ja tyylistä toiseen vaihteleminen on todella haastavaa, koska oikean tunnelman ja svengin löytäminen on ensiarvoisen tärkeää”, Gamba sanoo. ”On aivan eri asia pysytellä yhdessä ja samassa ruodussa 45-minuuttisen sinfonian ajan.”

Konsertin päätösnumerossa matkataan Skotlantiin ja kuningattaren säveltäjän titteliä kantaneen Peter Maxwell Daviesin teokseen An Orkney Wedding. Gamba muistelee vuonna 2016 kuollutta Daviesiä lämmöllä.

”Minulla on ollut kunnia esittää Maxwell Daviesin musiikkia hänen läsnäollesaan. Myös tämän kappaleen olen johtanut aiemmin. Daviesillä oli loistelias huumorintaju: sanoin hänelle kerran, kuinka vaikeaa hänen musiikkiaan on johtaa. Ovela pilke silmäkulmassaan hän vastasi: ’totta. Se on täysin mahdotonta. Onneksi se on sinun hommasi, eikä minun.’

Skottilaista kansanmusiikkia ja modernia klassista yhdistelevä An Orkney Wedding kuvaa pikkutunneille venyviä hääjuhlia sekä auringonnousua, jonka merkiksi Oulu Sinfonian vieraaksi saapuva Robert Jordan esittää säkkipillisoolon. ”Kaikki Sir Peterin säveltämä musiikki on teknisesti erittäin vaativaa sekä solistille että orkesterille. Tässä teoksessa hän teki solistin elämän erityisen hankalaksi kirjoittamalla stemman väärään sävellajiin. Joudun sen vuoksi muuttamaan pillien viritystä. Teos vaatii myös erityisen musikaalista soittoa, jotta solistin ja orkesterin suhde toimii”, kertoo säännöllisesti Britannian eturivin orkestereiden solistina soittava Jordan.

Orkney Wedding on riemukasta johdettavaa ja nostaa tunnelman takuuvarmasti kattoon”, Gamba kuvaa.

Perjantain klubi-ilta tarjoaa syysloman etkot

Perjantaina 21.10. Oulu Sinfonia kutsuu yleisönsä viettämään iltaa Oulun Musiikkikeskuksessa klo 17 alkaen. Ylikapellimestari Rumon Gamba ohjaa illan kuluessa yleisön syvälle musiikin saloihin ja sijoittaa persoonallisella tyylillään teokset historialliseen kontekstiinsa. Syysloman etkoilla on myös mahdollista keskustella Oulu Sinfonian muusikoiden, ylikapellimestarin ja muun henkilökunnan kanssa vaikkapa italiaksi, espanjaksi, ranskaksi, englanniksi, puolaksi tai japaniksi, ja kysellä esimerkiksi muusikon ammatista tai ohjelmistosuunnittelusta. Klubi-iltaa tahdittaa Oulu Sinfonian lisäksi H.A.N.D. Dj’s Jari ja Jori tarjoten tunnelmaan sopivaa musiikkia.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ravintola Preludi palvelee koko illan ajan.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Leticia Moreno

Hulluuden rajoilla
Torstai 20.10. klo 19.00, Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Leticia Moreno viulu
Robert Jordan säkkipilli
Oulu Sinfonia

Ohjelma
John Adams: The Chairman Dances
Pablo de Sarasate: Carmen-fantasia op. 25
Maurice Ravel: Tzigane

Jean-Philippe Rameau: Zoroastre Suite (osia)
Antonín Dvořák: Slaavilainen tanssi op. 46
nro 1 C-duuri
nro 3 As-duuri
nro 8 g-molli
Peter Maxwell Davies: An Orkney Wedding, with Sunrise

***

Syysloman etkot
Perjantai 21.10. klo 17.00–21.00, Oulun Musiikkikeskus

Ohjelma
klo 17.00–21.00 Ravintola Preludi avoinna
klo 18.00–19.00 Orkesteri tutuksi: Oulu Sinfonia ja Rumon Gamba (Madetojan sali)
klo 19.00–21.00 Klubi-ilta, H.A.N.D. Dj’s Jari ja Jori (Ravintola Preludi)