Oulu Sinfonia on elokuussa liikkeellä yli 50 konsertin voimin. Kuukausi käynnistyy perinteisellä jalkautumiskiertueella Oulun alueen päiväkoteihin, kouluihin ja hoivakoteihin. Yleisölle avoimet Pienet päiväsoitot kuullaan Kauppakeskus Valkeassa perjantaina 11.8. sekä perjantaina 25.8., ja perinteeksi muodostunut Oulu Sinfonia Open tarjoaa kolme konserttia Hupisaarten kesäteatterissa Taiteiden yössä torstaina 17.8..

Jalkautumiskiertue on merkittävä osa orkesterin yleisötyötä. Oulu Sinfonia vierailee koko Oulun alueella sellaisen yleisön luona, jonka pääsy Madetojan saliin Oulun Musiikkikeskukseen on haasteellista. Oulu Sinfonian soittajisto on jaettu jousi- ja puhallinorkesteriin sekä pienkokoonpanoihin.

Jousiorkesteria liidaa Joonas Pekonen, joka toimii syyskauden ajan Mikko Sorrin ohella orkesterin konserttimestarina. ”Olen liidannut jousiorkestereita jonkin verran. Pienempi kokoonpano voi reagoida spontaanimmin ja leikitellä enemmän esimerkiksi jousten sointiväreillä kuin kokonainen sinfoniaorkesteri. Ilman kapellimestaria soittaminen on muusikoille hyvää harjoitusta: pitää luottaa omiin korviin ja sitä kautta saamme yhdessä kokonaisuuden kauniisti kasaan. Tällaista pientä kokoonpanoa voi hyvin viedä yleisön lähelle”, pohtii Pekonen.

Puhaltajien kapellimestarina puolestaan toimii käyrätorven varaäänenjohtaja Matias Nässi. ”Jalkautumiset ovat tärkeä asia kulttuurikasvatuksellisessa mielessä. Kiertue tuo koululaisille perspektiiviä siitä, minkälaista musiikkia voi olla. Pienkokoonpanot mahdollistavat monipuolisen ohjelman tarjoamisen. Ohjelmisto onkin toteutettu koulujen toiveiden mukaan. Luvassa on etenkin elokuvamusiikkia uudella twistillä. Vaikka ohjelmiston pääajatuksena ovatkin olleet lapset ja nuoret, puhuttelee musiikki kaikenikäisiä kuulijoita”, kertoo Nässi.

Kauppakeskus Valkean lavalla kuullaan noin puolen tunnin mittaiset Pieni päiväsoitto -konsertit perjantaina 11.8. sekä perjantaina 25.8. klo 14 alkaen. Jousisoittajien konsertissa 11.8. kuullaan serenadeja ja rakastettuja suomalaisia sävelmiä. Puhallinsoittajien konsertti 25.8. esittelee elokuvista ja TV-sarjoista tuttua musiikkia. Kauppakeskus Valkean konsertteihin on vapaa pääsy.

Oulu Sinfonia Open Taiteiden yönä

Elokuun huipentaa yleisön suosikiksi noussut Oulu Sinfonia Open -ilmaistapahtuma Hupisaarten kesäteatterissa. Kolmen konsertin ilta torstaina 17.8. on osa Oulun taiteiden yötä, ja sen johtaa orkesterin ylikapellimestari Rumon Gamba.

Ilta alkaa klo 17 koko perheen Babar ja Tubby the Tuba -konsertilla, jossa kuullaan Francis Poulencin säveltämä tarina ihmiseksi pukeutuvasta Babar-norsusta sekä George Kleinsingerin tarina Tubby the Tubasta. Tarinoiden kertojana on Virva Pietilä. Let’s Dance -konsertti klo 19 vie matkalle tanssien siivillä. Suomesta alkava reitti kulkee Kreikan saaristoon, sieltä keskelle pyörteistä Wieniä, Itä-Euroopan tasangoille ja päättyy valossa kylpevälle Times Squarelle. Solisteina soittavat Jukka Myllys (baritonitorvi) sekä Mikko Sorri (viulu). Myöhäiskonserttina klo 22 alkava Jesus’ Blood Never Failed Me Yet -teos on kokeellisen musiikin pioneerin Gavin Brayarsin kulttiklassikko vuodelta 1971. Teos on ainutlaatuinen kokonaisuus kantaaottavaa ja tuudittavaa musiikkia. Kodittoman miehen laulua hitaiden orkesterisointujen päälle luuppaava gospel antaa äänen vähäosaisille, unohdetuille ja hiljaisille. Oulu Sinfonia Open -konsertteihin on vapaa pääsy.

Teksti: Heli Perkkiö/Oulu Sinfonia
Kuva: Tunnelmia Oulu Sinfonian jalkautumiskonserteista, c Laura Virsiheimo/Oulu Sinfonia