Oulu Sinfonian kevätkausi jatkuu livestriimaten ja brittiläisissä tunnelmissa. Torstaina 20.1. Pastoraali-konsertin ohjelmassa on Sir Michael Tippettin Divertimento on Sellinger’s Round. Vuonna 1954 syntynyttä teosta on Suomessa kuultu harvoin, vaikka Tippettiä pidetään laajalti yhtenä Ison-Britannian 1900-luvun merkittävimmistä säveltäjistä Benjamin Brittenin ohella. Divertimento on viisiosainen teos, joka perustuu 1500-lukulaiselle sävelmälle Sellinger’s Round, ja jolla Tippett osoittaa kunnioitustaan englantilaisille esikuvilleen lainaamalla ja muuntelemalla heidän musiikkiaan.

Lisäksi ohjelmassa on Ludwig van Beethovenin kestosuosikki, maaseudun tunnelmia kuvaileva Pastoraalisinfonia. Beethoven oli tunnettu Wienin ulkopuolelle suuntautuneista pitkistä kävelyretkistään, joiden innoittamana hän sävelsi vuonna 1808 kuudennen sinfoniansa, Pastoraalisinfonian. Teos on Beethovenin ainoa selvästi tarinallinen sinfonia, ja sen viisi osaa vievät kuulijat esimerkiksi puron äärelle, maalaistansseihin ja myrskynsilmään.

Illan kapellimestarivieras on uusintavierailulle Ouluun saapuva, älykkäistä tulkinnoistaan kiitelty Jessica Cottis. Canberran sinfoniaorkesterin tuore ylikapellimestari on viime vuosina vieraillut monissa maailman maineikkaimmista orkestereista, kuten Singaporen ja BBC:n sinfoniaorkesterissa sekä Lontoon filharmonikoissa.

Trumpettikonsertto Matilda Lloydin tapaan

Illan solisti, trumpetisti Matilda Lloyd saapuu ensivierailulle Ouluun. Isossa-Britanniassa syntynyt Lloyd on nopeasti kohonnut soittimensa harvalukuiseen tähtiluokkaan esiintymällä viime vuosina esimerkiksi Malmön ja Rotterdamin sinfoniaorkestereiden sekä BBC Concert Orchestran solistina. Läpimurtonsa Lloyd teki jo vuonna 2016 esiintymällä Royal Albert Hallissa BBC:n Proms-festivaalilla London Philharmonicin solistina.

Oulussa Lloyd tulkitsee Johann Nepomuk Hummelin trumpettikonserton. Omana aikanaan Hummelia ihailtiin Beethovenin veroisena kansansuosikkina, jonka etenkin pianolle säveltämää musiikkia kuunneltiin kaikissa Euroopan musiikkikaupungeissa. Tätä nykyä hänet tunnetaan pääasiassa vuonna 1803 syntyneestä trumpettikonsertostaan, jota pidetään wieniläisklassisen trumpettirepertuaarin kulmakivenä seitsemän vuotta aiemmin valmistuneen Joseph Haydnin konserton rinnalla.

Teksti: Jaani Länsiö
Kuva: Jessica Cottis, c Gerard Collet

Pastoraali
Torstai 20.1. klo 19
Oulu Sinfonian YouTube-kanava

Jessica Cottis kapellimestari
Matilda Lloyd trumpetti
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Michael Tippett Divertimento on Sellinger’s Round
Johann Nepomuk Hummel Trumpettikonsertto E-duuri
Ludvig van Beethoven Sinfonia nro 6 F-duuri, op. 68 ”Pastoraali”

Ensiesityksensä jälkeen konsertti on katsottavissa 30 vuorokautta tallenteena.