Kapellimestari Aliisa Neige Barrière johtaa Oulu Sinfonian Focus Kaija Saariaho -konsertin torstaina 6.10., kun maailman kenties arvostetuin nykysäveltäjä täyttää 70 vuotta. Konsertti on osa Uuden musiikin lokakuu -festivaalia.

Kaikilla maailman merkittävimmillä musiikkipalkinnoilla huomioitu, BBC Music Magazinen äänestyksessä aikamme tärkeimmäksi säveltäjäksi valittu Kaija Saariaho täyttää tänä syksynä tasavuosia. Oulu Sinfonia huomioi Saariahon mittaamatonta vaikutusta aikamme äänimaailmaan omistamalla konsertin hänelle ja hänen sävelkielestään inspiroituneelle musiikille.

Konsertin johtaa nuori kapellimestari, Saariahon tytär Aliisa Neige Barrière. Hän tuli oululaisyleisölle tutuksi viime helmikuussa, kun Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokka vieraili johtamassa Oulu Sinfonian kausikonsertin. Barrière johti osia Richard Straussin Ruusuritari-sarjasta.

”On todella kiva palata Oulu Sinfonian eteen ja Madetojan saliin”, Barrière sanoo. ”Kapellimestariluokan projektista jäi todella hyvät tunnelmat. Silloin sain kuulla orkesteria myös yleisön puolelta, mikä on arvokasta tietoa orkesterin balansointia ajatellen. Usein pitää johtaa tuntematta salin äänimaailmaa katsomosta käsin.”

Focus Kaija Saariaho -konsertissa torstaina 6.10. kuullaan kaksi Saariahon sävellystä: vuonna 1995 syntynyt viulukonsertto Graal théâtre ja vuonna 2020 valmistunut orkesteriteos Vista. Alkusoittona kuullaan rovaniemeläislähtöisen Outi Tarkiaisen vuonna 2020 syntynyt The Ring of Fire and Love, jota on esitetty jo esimerkiksi Minnesotassa, Lontoossa ja Tukholmassa.

”Halusin Kaijalta vähän vanhemman teoksen”, Barrière kertoo. ”Viulukonsertto Graal théâtre edustaa aikaisempaa tyyliä, vaikka onkin todella tunnistettava. Uuden musiikin lokakuu -festivaalin taiteellinen johtaja Maria Puusaari halusi ehdottomasti Vistan, joka taas on uusi teos. On kiinnostavaa, miten säveltäjän tyyli on niiden välissä kehittynyt. Itse kuulen hänen musiikissaan kaikkia tunteita, rakkautta, masennusta, ekstaasia, väkivaltaa…”

Outi Tarkiaisen teoksen Barriére kuuli Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden verkkokonsertissa.

”Tarkiaisella on oma tyylinsä, mutta Saariaho on ollut hänelle tärkeä esikuva, joten se tuntui luonnolliselta valinnalta. Etenkin, kun Outi on pohjoissuomalainen.”

Sukua säveltäjälle

Barrièrelle illan teokset ovat läheisiä, sillä hän on säveltäjän tytär. Erityistä tässä konsertissa on, kun Barriére johtaa myös äitinsä säveltämän, itsensä ikäisen viulukonserton.

Sukulaisuuden Barrière ei usko vaikuttavan valmistautumiseensa mitenkään: ”Lähtökohta konsertille on sama kuin aina. Partituureihin on tutustuttava ja niistä on muodostettava oma tulkinta, kuten kaikkien säveltäjien teoksista. Sattumoisin vain tunnen nämä sävellykset hyvin jo entuudestaan.”

”Minusta on hienoa, että tulee mahdollisuus sukeltaa yhden säveltäjän maailmaan. Konsertin teokset eivät ole ehkä ollut tyypillisintä Oulu Sinfonian repertuaaria, joten toivon, että ihmiset kokevat tämän mahdollisuutena kuulla, kuinka erilaisia soundeja orkesterista voi löytää.”

Sukellus Saariahoon

Kaija Saariahon varsinaista syntymäpäivää vietetään 14.10. perjantaina. Juhlan kunniaksi Oulu Sinfonian Kamarimuusikot levittäyvät eri pienkokoonpanolla Kaija Saariaho 70: The Sound of Visions -tapahtuman myötä ympäri Pikisaaren käsityöläismiljöötä ja tarjoavat kuulijoille lyhyitä makupaloja Saariahon kamariteoksista.

Juhlapäivän tarjonta kuvastaa säveltäjämestarin kaikkeutta syleilevää taidetta uskollisesti: pieniksi kamariyhtyeiksi jakaantunut orkesteri tarjoaa välähdyksiä Saariahon musiikista ympäri Pikisaaren ainutlaatuista miljöötä. Yleisöllä on mahdollisuus vierailla konserttipaikoissa klo 17–20 välillä. Jokainen konsertti soitetaan useamman kerran, joten kuulija saa suunnitella matkareittinsä kohteesta toiseen, pysähtyä äänten äärelle ja löytää oman tiensä kohti musiikkia – ja tuntematonta. Mukana ovat myös Oamkin tanssinopettajakoulutuksen 2. vuosikurssin opiskelijat.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Aliisa Neige Barrière, c. Heli Sorjonen

***

Focus Kaija Saariaho
Torstai 06.10. klo 19.00, Madetojan sali

Aliisa Neige Barrière, kapellimestari
Peter Herresthal, viulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma
Outi Tarkiainen: The Ring of Fire and Love
Kaija Saariaho: Graal théâtre

Kaija Saariaho: Vista

***
Kaija Saariaho 70: The Sound of Visions
Perjantai 14.10. klo 17.00–20.00, Pikisaari

Oulu Sinfonian Kamarimuusikot
Oamkin tanssinopettajakoulutuksen 2. vuosikurssin opiskelijat

Ohjelma
Kaija Saariahon kamarimusiikkia

Vapaa pääsy