Oulu Sinfonian kevätkaudella on totuttu nauttimaan englantilaisen Benjamin Brittenin musiikin ja mannereurooppalaisten klassikoiden yhdistelmistä. Teemanmukainen ilta kuullaan myös torstaina 7.4. Kauniita unia -konsertissa, kun ylikapellimestari Rumon Gamba johtaa Pjotr Tšaikovskin viidennen sinfonian ja Brittenin viimeisen orkesterilaulusarjan Nocturne. Tunnelmallisen kaunista teosta esitetään Suomessa melko harvoin.

”Nocturne tunnetaan huonommin kuin Serenadi, mutta se on minulle ehkä vieläkin rakkaampi”, Gamba sanoo. ”Jokaisessa laulussa on eri instrumentaalinen solisti jousien lisäksi, mikä antaa orkesterilaisille mahdollisuuden nousta parrasvaloihin.”

Brittenin sävelsi teoksen vuonna 1958 vain vähän ennen suosittua oopperaansa, William Shakespearen samannimiseen näytelmään perustuvaa Kesäyön unelmaa. Nocturnen tekstit perustuvat englantilaisten kirjailijoiden yöllisille kuvauksille, ja viimeisen laulun sanat ovat peräisin Shakespearen sonetista nro 43 When most I wink.

”Viimeisen osan musiikillinen kieli tulee siitä samasta unimaailmasta kuin Kesäyön unelmakin”, Gamba kuvailee. ”Mielestäni Nocturnen maailma on vielä fantasiamaisempaa kuin Brittenin nuoruuden työt.”

Nocturnen solistina esiintyy kovassa nousukiidossa oleva tenori Benjamin Hulett. Hän on laulanut esimerkiksi Wienin Valtionoopperassa ja Berliinin Saksalaisessa oopperassa Kesäyön unelmaa, Lontoon Covent Gardenissa Mozartin Taikahuilua ja Dresdenin Semperoperissa Don Giovannia. Torstain konsertti on samalla Hulettin ensiesiintyminen Oulussa.

Tšaikovskin sinfoniasarja jatkuu sankarillisesti

Kevään aikana Oulu Sinfonia esittää Rumon Gamban johdolla Pjotr Tšaikovskin kolme viimeistä sinfoniaa eräänlaisena minisarjana. Viimeisissä sinfonioissaan Tšaikovski käsittelee elämän karikoita ja kohtalon voimaa henkilökohtaisella otteella. Säveltäjä oli 1870-luvulla ajautunut identiteettikriisiin ja toivottomaan avioliittoon peitelläkseen homoseksuaalisuuttaan itseltään ja muilta.

Hän käsitteli kriisiä ensimmäistä kertaa neljännessä sinfoniassa. Kymmenen vuotta myöhemmin syntynyt viides sinfonia e-mollissa (1888) merkitsi eräänlaista jatko-osaa. Vaikka viidennessä sinfoniassa ei ole aukotonta kirjallista ohjelmaa kuten neljännessä, Tšaikovskin luonnostelmista löytyy viitteitä johdonmukaisesti etenevästä tarinasta, miehen kamppailusta kohtaloaan vastaan, rakkauden ja intohimon puolesta. Teos on sinfonioista ehkä sankarillisin, ja sen hidas osa yksi orkesterikirjallisuuden kuuluisimmista.

”Halusin yhdistää Brittenin laulusarjan ja Tšaikovskin viidennen sinfonian, koska mielestäni sinfonian hitaassa osassa on yöllinen tunnelma”, Gamba sanoo.

Konsertin avausnumerona kuullaan toinen osa Gustav Mahlerin kolmannesta sinfoniasta Brittenin sovituksena. Brittenin vuonna 1941 tekemä sovitus oli yksi keino saattaa Mahlerin jättimäisten teosten esittäminen mahdolliseksi myös pienemmille orkestereille.

Kauniita unia
Torstai 7.4. klo 19.00
Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Benjamin Hulett tenori

Ohjelma:
Gustav Mahler: What the Wild Flowers Tell Me
sov. Benjamin Britten

Benjamin Britten: Nocturne, op. 60 (1958)


Pjotr Tšaikovski: Sinfonia nro 5 e-molli, op. 64

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Benjamin Hulett, c Helena Cooke