Oululaisorkesteri vie syyskuun alussa osaamistaan Ruotsiin ja Norjaan ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla.

Kiertuepysäkkinä Kuusisaari

Oulu Sinfonian syyskuu alkaa yhteispohjoismaisissa tunnelmissa niin ohjelmiston kuin konserttipaikkojen osalta. Orkesteri lähtee heti syyskuun alussa Arctic Pulse -hankkeen mahdollistamalle kiertueelle, ja esiintyy ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla Ruotsin Luleåssa (torstai 1.9.) ja Piteåssa (perjantai 2.9.) sekä Norjan Harstadissa (tiistai 6.9.) englantilais-pohjoismaisella ohjelmalla. Gamba on valinnut oululaisten käyntikortiksi William Waltonin, Jaakko Kuusiston ja Jean Sibeliuksen musiikkia. Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin viulisteihin kuuluva Elina Vähälä esiintyy Kuusiston viulukonserton solistina.

Kiertueen välissä orkesteri piipahtaa myös Kuusisaaressa lauantaina 3.9. klo 13 Oulu Kylässä -festivaalin päälavalla. Festivaali on osa Oulun Päiviä, ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Ulkoilmakonsertissa kuullaan Kuusiston viulukonserton lisäksi osia William Waltonin säveltämästä musiikista Henry V –elokuvaan sekä Sibeliuksen Finlandia. Oulu Kylässä -festivaalilla ohjelmaa riittää klo 19 asti. Mukana on esittelypisteitä, joilta saa tietoa erilaisista tapahtumista, harrastusmahdollisuuksista, retkikohteista, palveluista ja vaikutusmahdollisuuksista Oulussa.

Suuret viidennet ja alttoviulukilpailu

Oulu Sinfonian kausikonsertit alkavat torstaina 15.9. Oulun Musiikkikeskuksessa. Jumalalliset mosaiikit -konsertin ohjelmassa on kaksi pohjoismaisen musiikin merkkipaalua: tanskalaisen Carl Nielsenin ja Jean Sibeliuksen viidennet sinfoniat. Rumon Gamba iloitsee, että orkesteri saa tuoda yleisölle monesti hiotun tulkinnan Sibeliuksen tunnetuimmasta sinfoniasta.

”Se on mahtavaa, sillä tuonkaltainen teos todella hyötyy myös esityskerroista harjoitusten lisäksi”, Gamba sanoo. ”Se antaa meille mahdollisuus tutustua teokseen yhä uudestaan, ja syventyä siihen yhdessä orkesterin kanssa.”

Oulu on saanut kunnian isännöidä Suomen Alttoviuluseuran järjestämää Valtakunnallista alttoviulukilpailua, joka on jo vuodesta 1991 tarjonnut Suomessa opiskeleville alttoviulisteille tärkeän ponnahduslaudan ammattilaisuralleen. Kaksipäiväinen loppukilpailu kuullaan torstaina 22.9. ja perjantaina 23.9. Finaaliin päässeet soittajat ovat saaneet valita joko Karl Stamitzin tai Franz Anton Hoffmeisterin wieniläisklassisen konserton. Toisena loppukilpailuteoksena kuullaan Panu Savolaiselta tilattu uusi teos alttoviululle ja lyömäsoittimille. Kilpailun konsertit johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari ja Lapppeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo.

Ravelia ja raikasta lähdevettä

Hongkongilaisen Lio Kuokmanin Suomen-debyytti tapahtuu Oulussa. Vastikään Hongkongin vuoden muusikoksi valittu Kuokman nousi musiikkimaailman tietoon vuoden 2014 Evgeny Svetlanov -kapellimestarikilpailusta, jossa hän voitti sekä yleisön että orkesterin erikoispalkinnot. Sittemmin hän on johtanut mm. Mariinskin teatterin orkesteria, Rotterdamin filharmonikoita ja Detroit Symphonya.

Kuokman johtaa torstain 29.9. Raikasta lähdevettä -konsertissa ranskalaista ja suomalaista musiikkia. Claude Debussyn Faunin iltapäivä kuuluu musiikinhistorian rakastetuimpiin teoksiin, ja Maurice Ravelin pianokonsertto G-duurissa on yksi ensimmäisiä jazz-vaikutteisia eurooppalaisteoksia. Solistina soittaa New Yorkista Ouluun paluumuuttanut pianisti Mika Rännäli.

Konsertti päättyy Jean Sibeliuksen vuonna 1923 valmistuneeseen kuudenteen sinfoniaan. Kun Euroopassa elettiin modernismin heräämistä, Sibelius pysyi perinteissä. Muut sävelsivät ”värikkäitä cocktaileja”, Sibelius huomautti, mutta hän tarjoaisi kuulijoille raikasta lähdevettä. Aikalaiskriitikko Cecil Gray lisäsi: ”Puhtainta ja raikkainta vettä, mikä tähän mennessä on pulpunnut Sibeliuksen lähteestä.”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Elina Vähälä