Oulu Sinfonian pianosolistina esiintyy kaksi vuotta sitten New Yorkista takaisin Ouluun muuttanut Mika Rännäli.

Oulu Sinfonian Raikasta lähdevettä -nimeä kantava konsertti torstaina 29.9. kulkee rakastetuista ranskalaisteoksista Jean Sibeliuksen sinfoniaan. Konsertin johtaa hongkongilainen kapellimestarikomeetta Lio Kuokman, joka tekee samalla Suomen debyyttinsä.

Konsertin alkunumero on yksi klassisen musiikin tunnetuimmista teoksista, vuonna 1894 kantaesitetty Claude Debussyn Faunin iltapäivä. Monet tutkijat ovat nimittäneet teosta musiikinhistorian käännekohdaksi, koska se rikkoi aikoinaan niin monia taiteen sääntöjä. Teos perustuu Stéphane Mallarmén symbolistiseen runoon, jossa myyttinen fauni unelmoi nymfeistä ja najadeista.

Konsertti päättyy Jean Sibeliuksen vuonna 1923 syntyneeseen kuudenteen sinfoniaan. Se on säveltäjän viimeisiä suuria teoksia ja samalla yksi arvoituksellisimmista. Teoksen syntyaikaan Eurooppa oli toipumassa ensimmäisestä maailmansodasta, ja säveltaide oli tehnyt jyrkän käännöksen kohti modernismia. Sibelius vältteli uusia tyylivirtauksia, ja kuvaili teostaan sanomalla, että siinä missä hänen kollegansa tarjoilevat värikkäitä drinkkejä, hän antaa yleisölle raikasta lähdevettä.

Paluumuuttaja kotiorkesterin solistina

Maurice Ravelin G-duuri pianokonserton solistina esiintyy Mika Rännäli, paljasjalkainen oululainen ja Oulunsalo Soi -festivaalin taiteellinen johtaja. Rännäli voitti vuonna 1999 New Yorkin Artist International -kilpailun ja asui Yhdysvalloissa yli 20 vuoden ajan. Kaksi vuotta sitten hän muutti perheineen takaisin Ouluun.

”Ravelin konsertto on vanha tuttuni”, Rännäli sanoo. ”Se oli ensimmäisiä konserttoja, joita esitin New Yorkin -kilpailuvoiton jälkeen, Suomessa vuonna 2000 ainakin Joensuussa.”

Teos syntyi vuosina 1929–1931 säveltäjän palattua Amerikan-kiertueeltaan Ranskaan. Se on tunnettu jazz-vaikutteista, joihin Ravel oli tutustunut jo Eurooppaan tulleiden amerikkalaissotilaiden kautta. Rännäliä konsertossa viehättääkin sen jatsahtava puoli – hän tunnustautuu olleensa jazzin suurkuluttaja jo lapsesta saakka, ja Amerikan-vuosinaan hän soitti usein jazzia ja klassista yhdisteleviä soolokonsertteja.

”Muistan, kuinka pienenä kuuntelimme kaikki automatkat jazz-kaseteilta Oscar Petersonia ja Art Tatumia. Ravelin konsertossa on paljon samaa, rytmikästä, menevää ja virtuoosista meininkiä, ja aivan ylettömän kaunis toinen osa. Jazzin piirteet antavat mahdollisuuksia tulkita musiikkia hyvinkin vapaasti. Tietysti päätän paljon asioita etukäteen, mutta tykkään myös elää hetkessä. Onhan se vähän riskaabelia, mutta mitä sitten?”

Rännäli on esiintynyt oululaisorkesterin solistina useasti, ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana isänsä, silloisen Oulun kaupunginorkesterin kapellimestarin Rauno Rännälin johdolla. Mika Rännäli odottaakin innolla pääsyä kotiorkesterinsa solistiksi vuosien jälkeen.

”Yhdysvalloissa orkesterien taidot vaihtelevat paljonkin, mutta Suomessa voi odottaa takuuvarmaa tasoa. On ollut ilo huomata, kuinka hyvässä iskussa Oulu Sinfonia on.”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Mika Rännäli

Raikasta lähdevettä
Torstai 29.09. klo 19.00
Madetojan sali

Lio Kuokman, kapellimestari
Mika Rännäli, piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma
Claude Debussy: Faunin iltapäivä
Maurice Ravel: Pianokonsertto G-duuri

Jean Sibelius: Sinfonia nro 6 op. 104