Oulu Sinfonian ensimmäinen levy ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla on nyt julkaistu, levymerkkinä Chandos Records. Levyt ovat myynnissä Oulu Sinfonian konserttien yhteydessä ja sitä voi kuunnella suoratoistopalveluissa, jotka on listattu osoitteessa https://lnk.to/Ya2O3A

Näin Chandos Records kertoo levyn taustoista:

Aina 1800-luvun puolivälistä alkaen Suomen taidemaailmassa – erityisesti musiikissa – kukoisti vahva kansallisaate. Kansainvälisestä näkökulmasta Sibelius jättää usein aikalaiset varjoonsa – seikka, joka korjaantuu tämän albumin myötä.

Robert Kajanus oli suomalaisen musiikkimaailman johtohahmo ennen kuin Sibelius vakiinnutti asemansa. Overtura sinfonica vuodelta 1926 on Kajanuksen myöhäisempiä töitä, joka kiteyttää säveltäjänsä tyylin. Armas Järnefelt oli Sibeliuksen ystävä ja opiskelutoveri, lopulta Sibeliuksen lanko. Erkki Melartin kirjoitti Prinsessa Ruusunen -teoksensa Zacharias Topeliuksen samannimiseen näytelmään Suomalaisessa teatterissa. Vain 21-vuotiaana kuolleen säveltäjä Ernst Mielckin mentorina toimi Robert Kajanus, joka myös johti Mielckin Dramaattisen alkusoiton orkesterille -teoksen kantaesityksen Helsingissä. Selim Palmgren oli tunnustettu pianisti ja säveltäjä, joka lopulta nimitettiin sävellyksen professoriksi Eastman School of Musiciin. Hänen Tuhkimo-sarjan alkusoittonsa on erityisen eksoottinen. Toinen pianisti-säveltäjä, Heino Kaski, käytti suurimman osan urastaan opettamiseen jättäen sävellystyölle vain vähän aikaa. Levyllä kuultava Prélude on orkestraatio yhdestä hänen suosituimmista pianokappaleistaan. Uuno Klamin sävellystyö on lähempänä eurooppalaista modernismia ja heijastelee hänen opintojaan Pariisissa ja Wienissä. Leevi Madetoja oli ehkä lahjakkain Sibeliuksen vähälukuisesta yksityisoppilaiden joukosta. Hänen Huvinäytelmäalkusoittonsa on orkesterin voimannäyte, josta voi kuulla kaikuja Richard Straussin musiikista. Madetoja oli kotoisin Oulusta, Oulu Sinfonian kotikaupungista. Levyllä kapellimestarina toimii Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba.