Suomen alttoviuluseuran, Oulun Konservatorion ja Oulu Sinfonian yhteistyössä järjestämä alttoviulukilpailu oli kaikkiaan seitsemäs lajissaan.

Alle kolmekymppisille suomalaisille ja Suomessa vakituisesti vaikuttaville alttoviulisteille tarkoitettu Oulun alttoviulukilpailu 2022 ratkesi myöhään perjantai-iltana Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salissa käydyn kaksipäiväisen loppukilpailun päätteeksi. Loppukilpailun osanottajat soittivat säveltäjä Panu Savolaiselta tilatun teoksen ”Woodpecker” alttoviululle ja lyömäsoittimille, sekä valintansa mukaan joko F.A. Hoffmeisterin tai C. Stamitzin alttoviulukonserton Erkki Lasonpalon johtaman Oulu Sinfonian solisteina.

Kansainvälisesti meritoitunut tuomaristo puheenjohtaja Jouko Mansneruksen johdolla päätti myöntää ensimmäisen palkinnon, suuruudeltaan 5000 euroa Julie Svačinoválle. ”Kilpailun yleistaso oli erittäin korkea”, kertoo Mansnerus. Kilpailun muut palkitut olivat Alexander Pozdniakovas (toinen palkinto, 3000€) ja Ingrid Odé (kolmas palkinto, 2000€), sekä Ulla Knuuttila (neljäs palkinto, 500€). Martta Kunnola ja Ada Koivukangas palkittiin loppukilpailussa 500€:n arvoisilla finalisti-palkinnoilla. Lisäksi 16-vuotiaalle Martta Kunnolalle myönnettiin nuoren lupaavan soittajan palkinto ja Charlotta Westerback palkittiin parhaasta välikilpailun pakollisen kotimaisen teoksen esityksestä. Kaikki kilpailun palkinnot ovat verovapaita opintoihin tarkoitettuja stipendejä.

Valtakunnallisella alttoviulukilpailulla pitkä historia

Kotimaisia alttoviulukilpailuja on järjestetty noin viiden vuoden välein jo vuodesta 1991 lähtien, jolloin kisailtiin Sotkamossa. Kisat on järjestetty kerran Helsingissä, mutta useimmin alttoviulunsoitolla on kilpailtu Tampereella, kaikkiaan neljästi. Aiemmissa kilpailussa menestyneet soittajat ovat yleensä menestyneet myös myöhemmin urallaan. Esimerkkeinä mainittakoon tämänvuotisen kilpailun tuomariston jäsen, Hampurin musiikkikorkeakoulun professori Anna-Kreetta Gribajcevic, Tapiola Sinfoniettan sooloaltisti Jussi Tuhkanen, Ruotsin radion sinfoniaorkesterin sooloaltisti Eriikka Nylund, kansainvälistä artisti- ja pedagogiuraa tekevä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori Lilli Maijala, sekä Stuttgartin kamariorkesterin alttoviulisti Iiro Rajakoski.

Ensimmäistä kertaa Oulussa järjestettävän kisojen tuomaristoon oli saatu puheenjohtaja Mansneruksen lisäksi professorit Lars Anders Tomter, Diemut Poppen, Yuval Gotlibovich ja Anna-Kreetta Gribajcevic, jotka ovat tuttuja myös suurimpien kansainvälisten kilpailujen tuomaristosta. Viikon aikana musiikkikeskuksessa järjestettiin myös lasten ja nuorten Pohjoinen alttoviulutapahtuma, johon kuului tuomariston mestarikurssien lisäksi Karjasillan kirkossa järjestetty juhlakonsertti.