Tällä viikolla Oulu Sinfonia soittaa osana Oulun Vanha Musiikki -festivaalia konsertin Oulun tuomiokirkossa. Tanssiva helminauha -konsertti (to 23.2. klo 19) esittelee barokkiajan vanhoja tansseja. Konsertin liideriksi saapuu norjalainen viulisti ja orkesterinjohtaja Bjarte Eike, jonka juuret ovat syvällä vanhan musiikin historiallisissa esityskäytännöissä. Eike on norjalaisen Barokksolistene-yhtyeen taiteellinen johtaja, ja on kehittänyt useita innovatiivisia ohjelmakokonaisuuksia. Hän on tunnettu muun muassa erilaisten teemojen ympärille luoduista, eri taiteenlajeja yhdistelevistä ohjelmistoja. ”Ylenpalttinen ranskalainen barokkimusiikki tanssin näkökulmasta vetoaa minuun erityisesti silloin, kun käytettävissäni on suuri orkesteri”, kertoo Eike.

Ohjelmistosta löytyy niin ranskalaisia, brittiläisiä kuin saksalaisiakin barokin helmiä, sekä kytköksiä näiden maiden kansanmusiikkiin. ”Samankaltaisuudet barokinajan sävelletyn ja populaarin musiikin välillä ovat hyvin vahvat, kun taas klassismin ja romantiikan musiikissa kansanmusiikki ja sävelletty musiikki kasvoivat paljon vahvemmin erilleen”, kertoo Eike, joka perehtyy barokinajan tyyliin Oulu Sinfonian kanssa musisoimalla osittain korvakuulolta nuottien sijaan. ”Opetan soittajille muutamia sävelmiä, jotka sitten tuomme yhteen ja rakennamme niistä kappaleen. Tämä on todella jännittävä tapa työskennellä musiikin parissa – ja jotain sellaista, mihin orkesterissa kovin moni ei ole tottunut!” Vanhassa musiikissa olennaisen tärkeästä continuo-soitosta vastaa cembalisti Hans Knut Sveen, joka on Eiken vakiintunut yhteistyökumppani.

Mukana konsertissa on myös barokkikitaristinakin tunnettu tanssija Steven Player, joka on herättänyt eloon historiallisia tansseja. Cornwallilaisen taidekoulun tanssioppilas Player kulki kouluun bussilla, jonka pysäkki oli pienen soitinkaupan edustalla. Eräänä päivänä hän piipahti kauppaan, tutustui kaupan omistajaan, joka oli myös soitinrakentaja ja soiton opettaja – ja löysi kiinnostuksen luuttuun ja vanhaan musiikkiin. Myöhemmin meni samaisen kauppiaan ja tämän vaimon kanssa renessanssitanssien kurssille. ”Sieltä löysin pavanet, galliardit, italialaiset baletit ja ihanat canariot!”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Bjarte Eike, c Still Moving Media

Tanssiva helminauha

To 23.2. klo 19, Oulun tuomiokirkko

Bjarte Eike kapellimestari
Hans Knut Sveen barokkitanssi
Steven Player cembalo
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Henry Purcell: Alkusoitto ja Hornpipe näytelmästä The Old Bachelor, Z.607
Georg Friedrich Händel: Concerto Grosso No. 7 in Bb
Jean-Ferý Rebel: Les Caractéres de la Danse
John Dowland: Lachrimae
Jean-Philippe Rameau -sarja
Anthony Holborne: Muy Linda + Wallom Green
Henry Purcell: Curtain tune + The Fairy shuffle
Valikoituja kansanmusiikkikappaleita