Tammikuussa 2023 ensi-iltansa saava Taikahuilu tuo Oulun teatterin näyttämölle nousukiidossa olevia nuoria laulajia ja jo pitkän uran alalla tehneitä solisteja. Ohjaajana on monista musikaali- ja oopperatuonnoista kiitelty Heta Haanperä. Taikahuilun johtavat Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja Neljäntienristeys-oopperan kantaesityksen vuonna 2017 Oulussa johtanut Erkki Lasonpalo.

Oulun teatterin Taikahuilu-oopperan rooleihin on valittu kotimaisen solistitaivaan kirkkaimmat tulevat tähdet. Heidän rinnallaan nähdään lukuisia oopperarooleja tehneitä laulajia, joista useimmat ovat myös Oulun teatterin oopperaproduktioista vuosien varrelta tuttuja.

Taikahuilun päärooleissa laulavat sopraano Johanna Isokoski (Pamina) ja tenori Tuomas Miettola (Tamino).

Sopraano Johanna Isokoski (s. 1990) on säväyttänyt solistina valoisan kauniilla ja korkealla bel canto -tyyppisellä, kevyesti liikkuvalla sopraanollaan, ja hänet on valittu vuonna 2019 Pro Musica -säätiön Vuoden nuoreksi muusikoksi. Isokoski on vieraillut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa ja Vaasan kaupunginteatterissa.

Iisalmesta kotoisin oleva tenori Tuomas Miettola (s. 1994) on laulanut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa ja Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Pori Sinfoniettan sekä Joensuun kaupunginorkesterin solistina.

Muina nuorina kykyinä nähdään Yön kuningattarena koloratuurisopraano Marika Hölttä (s. 1991), Papagenona baritoni Tomi Punkeri (s. 1991) ja Papagenana Sadelilja Larimo (s. 2001).

Muissa rooleissa kuullaan Sarastrona bassobaritoni Niklas Spångberg, Monostatoksena tenori Aki Alamikkotervo, ja kolmena naisena kuullaan sopraano Laura Pyrrö (Ensimmäinen nainen) sekä oululaiset mezzosopraano Virpi Räisänen (Toinen nainen) sekä sopraano Outi Aine (Kolmas nainen).

Lisää oululaista väriä oopperaan tuovat konsertti- ja liedlaulajana tunnettu baritoni Juhani Alakärppä kaitsijapappina, useissa Oulun teatterin oopperoissa nähty Jaakko Kuusela toisena haarniskoituna ja ensimmäisenä pappina sekä Aki Saarela ensimmäisenä haarniskoituna ja toisena pappina.

Kolmen pojan rooleissa laulavat Oulun seudun koululaiset Ilona Heikkilä, Touko Hukkanen, Aslak Kipinä, Greta Koldits ja Iivari Peltoniemi sekä Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anniina Tuomela. Heidät koulutetaan rooleihinsa yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

”On ilo yhdistää Oulu Sinfonia ja nämä lahjakkaat laulajat, joista usealla on paikallisia kytköksiä. Mozart sävelsi Taikahuilun ’viihteeksi kaikille’, joten on hienoa tuoda ooppera paikallisen yleisön nautittavaksi”, kapellimestari Rumon Gamba kuvailee.

Yhteinen oululainen ponnistus

Taikahuilun orkesterina toimii Oulu Sinfonia, ja kuorona Oulun kamarikuoro sekä Cassiopeia. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

”On ilo tehdä Taikahuilu yhteistyössä Oulu Sinfonian ja oululaisten kuorojen kanssa. Ooppera on aina yhteinen oululainen ponnistus”, ohjaaja Heta Haanperä sanoo.

Oopperan johtavat Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo, joka korvaa Jaakko Kuusiston. Lasonpalo on oululaisille tuttu, sillä hän toimi kapellimestarina Oulun teatterin Neljäntienristeys-oopperassa vuonna 2017.

”Tämän oopperan musiikki edustaa Mozartin upeinta ja monimuotoisinta tuotantoa. Musiikki on sekoitus äärimmäistä kauneutta, fantasiaa, pimeyttä ja riemua”, Gamba luonnehtii.

Helmikuussa edesmenneen Jaakko Kuusiston rooli Taikahuilun alkusuunnittelussa on ollut merkittävä.

”Jaakko oli mukana työryhmässä käynnistämässä produktiota ja luomassa visiota. Hän halusi tästä oopperasta leikkisän sadun”, Haanperä kertoo.

Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä Taikahuilu on yksi maailman rakastetuimmista oopperoista. Oulun teatteri nostaa klassikkoteoksen näyttämölle teatterisadun keinoin.

Teoksen visuaalisuudesta vastaa Oulun teatterin paljon kiitosta saanut kolmikko, joka vastasi myös Fidelion suunnittelusta vuonna 2020. Lavastuksen suunnittelee Kalle Nurminen, pukusuunnittelu on Pasi Räbinän käsialaa ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Kyllönen.

Oopperan esityskieli on suomi ja libretto on Juhani Koiviston vuonna 2016 Kansallisoopperaan laatima. Oulun teatterin Taikahuilua varten hän on päivittänyt suomennostaan.

Taikahuilu
Ensi-ilta 13.1.2023 Oulun teatterin suurella näyttämöllä
Ohjaus Heta Haanperä
Kapellimestarit Rumon Gamba ja Erkki Lasonpalo
Orkesteri Oulu Sinfonia
Kuoro Oulun kamarikuoro ja Cassiopeia
Liput myynnissä 27.4.2022 alkaen

Solistit
Johanna Isokoski Pamina
Tuomas Miettola Tamino
Marika Hölttä Yön kuningatar
Niklas Spångberg Sarastro
Tomi Punkeri Papageno
Sadelilja Larimo Papagena
Aki Alamikkotervo Monostatos
Laura Pyrrö Ensimmäinen nainen
Virpi Räisänen Toinen nainen
Outi Aine Kolmas nainen
Aki Saarela Ensimmäinen haarniskoitu
Jaakko Kuusela Toinen haarniskoitu
Juhani Alakärppä Kaitsijapappi
Jaakko Kuusela Ensimmäinen pappi
Aki Saarela Toinen pappi
Touko Hukkanen Kolme poikaa
Iivari Peltoniemi Kolme poikaa
Ilona Heikkilä Kolme poikaa
Greta Koldits Kolme poikaa
Aslak Kipinä Kolme poikaa
Anniina Tuomela Kolme poikaa

Tekijät
Sävellys Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto Emanuel Schikaneder
Laulettava suomennos Juhani Koivisto
Ohjaus Heta Haanperä
Kapellimestari Rumon Gamba ja Erkki Lasonpalo
Lavastus Kalle Nurminen
Pukusuunnittelu Pasi Räbinä
Valosuunnittelu Jukka Kyllönen
Orkesteri Oulu Sinfonia
Kuoro Oulun kamarikuoro ja Cassiopeia
Kuoronjohto ja korrepetiittori Kristian Heberg
Musiikkijärjestäjä Pasi Hiltula
Tekstitys Leena Vallisaari
Englannin käännös Jaana Kuorinka