Oulu Sinfonian lokakuu alkaa perinteisellä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin orkesterikonsertilla. Merkillisiä ääniä -konsertin ohjelmaan torstaille 5.10. on poimittu kiinnostavimpia sävellyksiä aikamme sävelvirrasta.

Saksalaisen Carola Bauckholtin Atempause muuttaa hengittämisen huokailevat äänet mekaanisesti soivaksi ilmiöksi. Bauckholt on erikoistunut kokeelliseen musiikkiin ja ollut performanssin pioneeri Mauricio Kagelin sävellysoppilaana Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Lukuisia palkintoja ja residenssitaiteilijanimityksiä saanut Bauckholt tutkii teoksissaan ilmiöitä havaitsemisen ja ymmärtämisen kautta. Hänen sävellyksensä hämärtävät usein kuvataiteen, musiikkiteatterin ja konserttimusiikin rajoja. Bauckholt pitää vuoden 2023 Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin yhteydessä myös kansainvälisen sävellyksen mestarikurssin.

Oululaissäveltäjien Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteisteos, keväällä 2023 Teosto-palkinnon saanut Water muovaa vesielementin olomuodoista mielikuvitusta ruokkivaa säveltaidetta. Tampere Filharmonian tilausteos aloittaa peruselementtejä käsittelevän teossarjan. Sarjan ensimmäiseksi elementiksi valikoitui vesi, sillä Tammerkoski on niin merkittävä osa kaupungin historiaa. Teoksessa kuvataan veden tärkeyttä, kauneutta sekä uhkaavuutta ja ilmastokriisin seurauksia.

Harmonikkataiteilijana ja säveltäjänä tunnettu musiikin tohtori Veli Kujala kuuluu Suomen säveltaiteen kehutuimpiin säveltäjiin. Oulussa harmonikansoittoa opiskelleen Kujalan musiikille kuvaavaa on mikrotonaalisuus: puolisävelaskelta pienemmät kahden sävelen väliset erot. Hänen viulukonserttonsa Auseil on syntynyt H. P. Lovecraftin tieteiskauhukirjojen hengessä. ”Tarina on vaikuttanut vahvasti konserton tunnelmaan ja dramaturgiaan, mutta eräät synkät henkilökohtaisen elämäni tapahtumat olivat vähintään yhtä lailla läsnä sävellysprosessissa”, kertoo Kujala.

Auseil on omistettu oululaislähtöiselle viulistille Eriikka Maalismaalle, jonka soittoa Kujala kuvailee fantastiseksi. Tapiola Sinfoniettasta, Avanti! -kamariorkesterista, Turku filharmoniasta, Lapin kamariorkesterista, Australian Chamber Orchestrasta, BBC:n sinfoniaorkesterista ja Helsingin kaupunginorkesterista monipuolista kokemusta hankkinut Maalismaa siirtyi vapaaksi taiteilijaksi 2016. Hän järjestää nykyään monitaiteellisia esityksiä erilaisissa kokoonpanoissa. Nykymusiikki ja yhteistyö säveltäjien kanssa on hänen suurimpia kiinnostuksen kohteitaan.

Merkillisiä ääniä -konsertin kapellimestariksi saapuu nykymusiikin herkkiin nyansseihin erikoistunut, maailman suurimpia sinfoniaorkestereita New Yorkin filharmonikoista Suomen Radion sinfoniaorkesteriin johtanut André de Ridder. Hän on tuttu suomalaiselle nykymusiikkikentälle toimittuaan helsinkiläisen Musica Nova -nykymusiikkitapahtuman taiteellisena johtajana 2017–2021, mutta hänen taitonsa ulottuvat barokista nykymusiikkiin. De Ridder on myös s t a r g a z e -yhtyeen perustaja. Vuodesta 2013 toiminut yhtye soittaa musiikkia Bachista Beethoveniin ja avantgardesta elektroniteoksiin. Ryhmä on nopeasti saavuttanut arvostetun aseman, ja se esiintyy säännöllisesti Euroopan merkittävimmissä konserttisaleissa.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Eriikka Maalismaa, c Cata Portin

Merkillisiä ääniä
To 5.10. klo 19, Madetojan sali

André de Ridder kapellimestari
Eriikka Maalismaa viulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Carola Bauckholt: Atempause
Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen: Water (2019–2020)

Veli Kujala: Konsertto viululle ja orkesterille ”Auseil”