Oulu Sinfonian kevätkausi käynnistyy ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla torstaina 9.2. Sinfonia keväälle -konsertin myötä. Konsertin solistina soittaa Yhdysvalloista kotoisin oleva pianotaiteilija Mackenzie Melemed, joka soitti itsensä suomalaisten sydämiin Maj Lind -pianokilpailussa 2017 suunnattoman musikaalisella ja heittäytyvällä soitollaan. New Yorkin Juillard-musiikkikorkeakoulusta valmistunut Melemed asuu nykyisin Suomessa. Hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja, joista tuorein on ammatillisen uran Avery Fisher -palkinto 2022.

Kauden avajaiskonsertissa kuullaan Robert Schumannin ensimmäinen sinfonia Kevät, Jean Sibeliuksen harvoin kuultu orkesteriteos Kevätlaulu sekä italialaisen elokuvaohjaaja Federico Fellinin luottosäveltäjänä tunnetun Nino Rotan pianokonsertto Soirée. Nino Rotan konserttimusiikkia leimaavat kepeys, vaivattomuus ja helppous. Soirée on vuodelta 1962, eikä se noudata perinteisen konserton ajatusta. Romanttisia ja elokuvallisia sointeja vyöryttävä konsertto leikittelee eri tyyleillä, nimi viittaa iltatilaisuuteen salongissa, ja teoksessa on viisi osaa, kuin tanssisarjassa.

Kun illan solisti, Mackenzie Melemed, tapasi kapellimestari Rumon Gamban ensimmäisen kerran, hän ihmetteli, mistä tämän nimi oli hänelle tuttu. ”Sitten tajusin, että olin kuunnellut hänen johtamiaan levytyksiä tehdessäni elokuvamusiikin analyysitehtäviä Juilliardissa”, Melemed kertoo. Rumon Gamba kuuluu Chandos-levymerkin taiteilijoihin, ja näiltä äänitteiltä hänen nimensä oli jäänyt pianistin mieleen.

Konsertin aloittaa Jean Sibeliuksen orkesteriteos Kevätlaulu, josta hän sävelsi kolme versiota. Ensimmäisen nimi oli Improvisaatio, ja se kuultiin Vaasassa 1894, mutta yleisö ja kriitikot jättivät sen lankomies Armas Järnefeltin Korsholma-alkusoiton varjoon. Vuotta myöhemmin teos kuultiin hieman paikkailtuna Helsingissä nimellä Kevätlaulu, ja lopullinen, tietyistä espanjalaisvaikutteista puhdistettu versio sai ensiesityksen joulukuussa 1903. Sibelius itse piti kappaleesta ja johti sitä konserteissaan vielä 1920-luvulla.

Konsertin päättää Robert Schumannin ensimmäinen sinfonia lisänimeltään Kevät. Sinfonia on syntynyt hämmästyttävän nopeasti: Schumann kirjoitti ensimmäiset ideansa muistiin 23. tammikuuta 1841 ja Felix Mendelssohn johti Leipzigissa sinfonian ensiesityksen maaliskuun viimeisenä päivänä.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Mackenzie Melemed, c Jiyang Chen

Sinfonia keväälle

To 9.2.2023 klo 19, Madetojan Sali

Rumon Gamba kapellimestari
Mackenzie Melemed piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma
Jean Sibelius: Kevätlaulu op.16
Nino Rota: Soirée, konsertto pianolle ja orkesterille

Robert Schumann: Sinfonia nro 1 B-duuri op. 38 ”Kevät”