Oulu Sinfonian Tabula Rasa -konsertti torstaina 14.4. soi virolaisen musiikin ja muusikoiden tahtiin. Ohjelmassa on maailman soitetuimpiin eläviin säveltäjiin kuuluvan Arvo Pärtin kaksi kuuluisinta teosta, vuonna 1977 syntyneet Tabula Rasa sekä Cantus in Memoriam Benjamin Britten. Kumpikin teos edustaa Pärtin 1970-luvulta lähtien käyttämää minimalistisen musiikin sivuhaaraa.

Vuonna 1935 syntynyt Arvo Pärt aloitti säveltäjänuransa tyylittelemällä Sergei Prokofjevin ja Dmitri Šostakovitšin uusklassismia ja uhmaamalla neuvostoliittolaisen taiteen rajoja keskieurooppalaisella modernismilla. Myöhemmin Pärt kehitteli niin sanotun tintinnabuli-tyylin, joka yhdistää melodisuuden, kolmisoinnut, toisteisuuden ja hitaan kehittelyn. Pärtin tyyliä kutsutaan myös termillä pyhä minimalismi; hengellisyydellä on Pärtin musiikissa yleensä merkittävä rooli.

Tabula Rasa on konsertto kahdelle viululle, preparoidulle pianolle ja orkesterille, mutta siitä puuttuu kaikki romanttisten konserttojen sankarillisuus. Teos on enemmänkin meditatiivinen matka ihmisyyteen, äänten väreihin ja soinnin kauneuteen. Yhdysvalloissa teosta on käytetty esimerkiksi saattohoitopotilaiden voinnin helpottamiseksi.

Cantus in Memoriam Benjamin Britten lienee Pärtin esitetyin orkesterikappale. Hän sävelsi sen suuren idolinsa kuoleman johdosta. Jousille ja putkikellolle sävellettyä surumusiikkia on käytetty kymmenissä elokuvissa ja dokumenteissa.

Päätösteoksena Brahmsin ikuisuusprojekti

Konsertti päättyy Johannes Brahmsin sinfoniaan c-mollissa. Brahms alkoi säveltää teosta jo 1850-luvulla, mutta valtavat paineet ja itsekritiikki estivät häntä saattamasta sinfoniaa loppuun. Teokseen luonnostellut melodiat ja teemat siirtyivät muihin sävellyksiin, ja lopulta yli 20-vuotiseksi venyneen prosessin aikana syntyivät esimerkiksi kaksi pianokonserttoa, kaksi serenadia, Requiem ja Alttorapsodia. Ensimmäisen sinfonian jälkeen Brahms sai nopeasti valmiiksi seuraavat kolme sinfoniaa.

Konsertin solisteina kuullaan virolaisviulisteja Harry ja Robert Traksmannia. Vuodesta 1993 Tallinnan kamariorkesterissa soittanut ja vuodesta 1997 orkesterin konserttimestarina toiminut Harry Traksmann kuuluu Viron arvostetuimpiin viulisteihin. Hän on esiintynyt solistina esimerkiksi Tallinnan ja Turun filharmonisten orkestereiden konserteissa sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Viron kansallisorkesterin konserteissa. Hänen poikansa Robert on saanut mm. Pärnun viulukilpailun orkesteripalkinnon sekä toisen ja kolmannen sijan Viron ESTA-kilpailussa. Hän on soittanut mm. Tallinnan kamariorkesterin ja Saksan kansallisen nuoriso-orkesterin solistina Tübingenissä.

Illan kapellimestari, virolainen Risto Joost on vieraillut Oulussa useasti, ja vierailee säännöllisesti Suomen ja Euroopan sinfoniaorkestereissa.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Risto Joost, c Mait Jüriado

Tabula Rasa
to 14.04. klo 19.00, Madetojan sali

Risto Joost kapellimestari
Harry Traksmann viulu
Robert Traksmann viulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Arvo Pärt: Cantus in Memoriam Benjamin Britten
Arvo Pärt: Tabula Rasa

Johannes Brahms: Sinfonia nro 1 c-molli op. 68