”Italia, kevät ja ensirakkaus yhdessä riittävät tekemään synkimmänkin ihmisen onnelliseksi”, sanoi filosofi Bertrand Russell, vaikkei ollut kuullutkaan Oulu Sinfonian konsertista. Onnen aakkoset toteutuvat torstaina 20.4. Amore, amore -konsertissa ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla, kun Oulu Sinfonia uppoutuu italialaisen oopperan lemmekkäimpiin aarioihin trumpetille sovitettuna. Aariat ovat peräisin 1800-luvulta, Giuseppe Verdin, Vincezo Bellinin, Gaetano Donizettin ja Gioachino Rossinin oopperoista.

Konsertin solistivieraaksi saapuu brittiläinen trumpetisti Matilda Lloyd, joka on vuoden 2017 Eric Aubier -trumpettikilpailun voittonsa jälkeen tehnyt nimeä maailman konserttikeskuksissa. Lloyd on vastikään levyttänyt konsertissa kuultavat aariat yhdessä Britten Sinfonian ja Rumon Gamban kanssa, ja Casta Diva -niminen levy (Chandos Records) julkaistaankin vielä huhtikuun kuluessa.

”Minusta on mahtavaa juhlistaa tällaista musiikkia, varsinkin, koska olemme Oulussa odottaneet kevättä niin paljon. Kun ooppera-aariat kuullaan laulamisen sijaan trumpetilla soitettuina, voi solistimme Matilda Lloyd päästä syvälle musiikin merkityksen ytimeen myymättä sitä sanoilla”, kertoo Gamba ohjelmistosta.

Kevään osuutta konsertissa edustavat italialaisen Ottorino Respighin luontokuvaus Linnut sekä amerikkalaisen Aaron Coplandin ajaton klassikko, balettimusiikki Appalakkien kevät, joka soi preerioiden ja Yhdysvaltain keskilännen tyyliin. Linnut-sarja on alkujaan baletti, johon Margarita Wallman teki koreografian. Respighi oli taitava käyttämään orkesteria niin, että syntyy mielikuvituksellisia sointeja ja värejä, joista eri lintulajit ovat tunnistettavissa.

Myös Coplandin teos syntyi alkujaan baletiksi, koreografi Martha Grahamin tilauksesta. Coplandilla ei ollut alkujaan nimeä baletilleen, hän kutsui sitä vain baletiksi Marthalle. Lopulta Graham ehdotti otsikoksi Appalakkien kevättä, jonka ajatuksen hän sai Hart Cranen runosta Tanssi. Runossa sana ”spring” viittaa lähteeseen, mutta baletti kertoo kevään heräämisestä yhdysvaltalaisten siirtolaisten rakentaessa maatilaansa Pennsylvaniassa vuorijonon keskivaiheilla. Koska Copland sävelsi musiikin tietämättä, mitä baletissa tapahtuisi, häntä huvitti suuresti, kun teosta kiitettiin erityisesti siitä, miten taitavasti ja kauniisti se kuvaa Appalakkien luontoa. Copland tekikin pian baletin menestyksen jälkeen musiikista sarjan sinfoniaorkesterille.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Matilda Lloyd, c Benjamin Ealovega

Amore, amore

Torstai 20.4. klo 19, Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Matilda Lloyd trumpetti
Oulu Sinfonia

Ohjelma
Giuseppe Verdi: Alkusoitto oopperasta Kohtalon voima
Vincezo Bellini: Oh!…mie fedeli oopperasta Beatrice di Tenda, soolotrumpetille ja orkesterille
Gaetano Donizetti: Una Furtiva Lagrima oopperasta Lemmenjuoma, soolotrumpetille ja orkesterille
Gioachino Rossini: Ah, quel giorno ognor rammento oopperasta Semiramade, soolotrumpetille ja orkesterille

Ottorino Resphigi: Linnut
Aaron Copland: Appalakkien kevät