Torstaina 29.2. Oulu Sinfonia saa vieraakseen tuoreimman kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittajan vuodelta 2022. Puolan Gdanskista kotoisin oleva Piotr Pawlak hurmasi kilpailun persoonallisilla tulkinnoillaan ja lavakarismallaan. Ennen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittoaan Pawlak oli jo kilpailukonkari lukuisilla ensimmäisen ja toisen sijan voitoillaan korkeatasoisissa kansainvälisissä pianokilpailuissa. Gdanskin musiikkiakatemiassa pianonsoittoa ja orkesterinjohtoa sekä Gdanskin yliopistossa matematiikkaa opiskellut Pawlak on saavuttanut voittosijoja myös urkurina, Transatlanttisesta sävellyskilpailusta Katowicesta sekä matematiikassa.

Tuhat ja yksi yötä -konsertissa Pawlak tulkitsee Oulu Sinfonian ja kapellimestari Mihhail Gertsin kanssa Sergei Rahmaninovin kolmannen pianokonserton. Rahmaninov oli aikansa juhlituimpia pianovirtuooseja. Hänen läpimurtonsa säveltäjänä ja pianistina tapahtui toisen pianokonserton myötä. Nyt kuultava kolmas pianokonsertto syntyi Rahmaninovin ensimmäistä Yhdysvaltain kiertuetta varten kesällä 1909. Konsertto vaatii esittäjältään virtuositeettia: nuotteja on paljon, ne ovat usein äärimmäisen nopeita ja tiheitä, tavaraa on kasattu runsaasti päällekkäin. Pitkään vain Rahmaninov itse uskalsi tarttua konserttoon. Vasta Vladimir Horowitzin levytettyä konserton vuonna 1930 sen suosio alkoi kasvaa. Teoksesta esitettiin toisinaan lyhennettyä ja helpotettua versiota, mutta 2000-luvun konserteissa ei tuota helpotettua versiota enää kuulla.

Konsertin toinen puoliaika esittelee venäläisen Nikolai Rimski-Korsakovin neliosaisen orkesterisarjan Šeherazade, joka perustuu suosittuun itämaiseen satukokoelmaan Tuhannen ja yhden yön tarinoita.

Kapellimestari Mihhail Gerts on niin orkesterille kuin oululaisyleisöllekin tuttu ja odotettu vieras. Hän lukeutuu kansainvälisten virolaiskapellimestarien tähtikaartiin, ja on debytoinut menestyksekkäästi useiden arvostettujen orkestereiden kapellimestarina. Hänen tuoreimpia tuttavuuksiaan ovat italialainen Orchestre Nazionale delĺ Accademia di Santa Cecilia, BBC:n sinfoniaorkesteri ja Ranskan radion sinfoniaorkesteri. Mihhail Gerts on virolaisen säveltäjä Eduard Tubinin musiikkia vaalivan TubIN Festivaalin taiteellinen johtaja.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Piotr Pawlak, c Zdjecia Kymi

Tuhat ja yksi yötä
To 29.2.2024 klo 19, Madetojan sali

Mihhail Gerts kapellimestari
Piotr Pawlak piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Sergei Rahmaninov Pianokonsertto nro 3 d-molli op. 30

Nikolai Rimski-Korsakov Šeherazade op. 35