Oulu Sinfonian syyskuun viimeisessä kausikonsertissa torstaina 28.9. tutustutaan oululaisille kahteen uuteen taiteilijaan. Korkeuksiin! -konsertin kapellimestari Joana Carneiro debytoi Suomessa vuonna 2022, jolloin hän johti Helsingin kaupunginorkesteria, ja nyt häntä kuullaan ensimmäistä kertaa Oulussa. Nuori viulistikomeetta Luka Faulisi puolestaan konsertoi Suomessa ensimmäistä kertaa.

Kolmevuotiaana viulunsoiton aloittanut Faulisi on nopeasti kerännyt mainetta yhtenä sukupolvensa lupaavimmista viulisteista. Hän on opiskellut Maastrichtin konservatoriossa Boris Belkinin johdolla ja saanut ohjausta useilta alan arvostetuilta taiteilijoilta, joista muun muassa kapellimestari-viulisti Pinchas Zukerman on sanonut, että Faulisilla on soitossaan ”miljoonan dollarin soundi”. Kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorowin mukaan Faulisilla on viulistina uskomattomat ominaisuudet.

Kehuja Faulisi on niittänyt myös keväällä 2023 ilmestyneen debyyttisooloalbuminsa myötä. Aria-levy sisältää oopperaan linkittyviä aarioita ja teoksia viululle ja pianolle sovitettuina. Levyllä on kuullaan musiikkia mm. Franz Waxmanilta, Karol Szymanowskilta, Giuseppe Verdiltä ja Pjotr Tšaikovskilta. The Strand Reviewsin arvostelun mukaan Lukan soitosta välittyy kauttaaltaan lyyrinen herkkyys sekä aimo annos showmiehen elkeitä. ”Voiko tämä nuori huippulahjakkuus palauttaa villin viuluvirtuoosin aikakauden?” kysyi puolestaan The Telegraph.

Sukujuuriltaan italialais-serbialais-ranskalaisen 21-vuotiaan Faulisin tie vie nyt tukevasti kohti tähtiä. Tuoreimmat debyyttivierailunsa hän on tehnyt Orchestre National du Capitole de Toulousen ja Torinon filharmonisen orkesterin solistina. Tulossa ovat ensivierailut Liverpoolin orkesterin solistina Lontoon Royal Albert Hallissa, Orchestre National d’Île-de-Francen solistina Pariisissa sekä Serbian Radion ja TV:n sinfoniaorkesterin solistina.

Lissabonissa syntynyt Joana Carneiro opiskeli alttoviulunsoittoa ennen kapellimestariopintojaan, jotka suoritti Lissabonin orkesteriakatemiassa ja Northwestern-yliopistossa Chicagossa. Hän on Real Filharmonia de Galician päävierailija, ja vuonna 2013 perustetun Gulbenkianin nuoriso-orkesterin taiteellinen johtaja. Hän on toiminut myös lissabonilaisen Orquestra Sinfonica Portuguesan ylikapellimestarina 2014–2022 já seurasi Kent Naganoa Berkeleyn sinfoniaorkesterin musiikkillisena johtajana 2009–2018. Gulbenkianin orkesterin päävierailijana hän toimi vuosina 2006–2018.

Carneiron kiinnostus nykymusiikkiin vie häntä sekä arvostettujen oopperatalojen että orkestereiden kapellimestariksi. Hän on johtanut muun muassa Lontoon kansallisoopperan, Skotlannin oopperan ja Tanskan kuninkaallisen oopperan tuotantoja ja hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa säveltäjät John Adams, Esa-Pekka Salonen, Brett Dean ja Kaija Saariaho. Oulussa hän työskentelee kuitenkin 1800-luvun lopun romantiikkaan ajoittuvien teosten parisssa. Konsertissa kuullaan ruotsalaisen Wilhelm Stenhammarin Excelsior!, sekä Felix Mendelssohn Bartholdyn kolmas sinfonia ja viulukonsertto, jonka solistina Faulisi soittaa. Tämä konsertto jäi säveltäjänsä viimeiseksi konsertoksi, ja kuuluu viulukirjallisuuden ehdottomaan kärkeen.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva:Luka Faulisi c Moricette Schlosser

Korkeuksiin!
To 28.9. klo 19, Madetojan sali

Joana Carneiro kapellimestari
Luka Faulisi viulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Wilhelm Stenhammar: Excelsior! op. 13
Felix Mendelssohn Bartholdy Viulukonsertto e-molli op. 64

Felix Mendelssohn Bartholdy Sinfonia nro 3 a-molli op. 56 ”Skottilainen”