Torstaina 14.9. Oulu Sinfonian Legendat lavalla -konsertti tuo vieraaksi orkesterin entisen ylikapellimestarin Arvo Volmerin. Solisteiksi nousevat klarinetin äänenjohtaja Markku Korhonen ja soolosellisti Arto Alikoski. Kolmikon ura Oulu Sinfonian riveissä on kestänyt yhteensä lähes 100 vuotta.

Tallinnan valtion konservatoriossa ja Leningradin konservatoriossa opiskellut Arvo Volmer debytoi kapellimestarina Viron kansallisoopperassa. Vuonna 2004 hänet nimitettiin ensimmäisen kerran Viron kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi ja ylikapellimestariksi. Samana vuonna hän aloitti myös Australian Adelaiden sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana ja hoiti tehtävää vuoteen 2013. Oulu Sinfonian ylikapellimestarina Volmer toimi 1994–2005. Hänen johdollaan orkesteri toteutti oululaissäveltäjä Leevi Madetojan orkesterituotannon kokonaislevytyksen sekä Olli Kortekankaan oopperan Messenius ja Lucia. Volmer jatkaa edelleen Viron kansallisoopperan taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina, sekä vierailee säännöllisesti useiden kansainvälisesti arvostettujen orkestereiden ja oopperatalojen kapellimestarina.

Orkesterissa kuudella eri vuosikymmenellä

Pikkupoikana nauhattomasta sähköbassosta haaveillut Arto Alikoski valitsi instrumentikseen sellon nähdessään soittimen Oulun kaupunginorkesterin konsertissa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Lontoossa sellisti William Pleethin yksityisoppilaana opiskellut Alikoski aloitti Oulu Sinfoniassa jo 1970-luvulla, ja on siten soittanut orkesterissa kuudella eri vuosikymmenellä. Soolosellistinä hän on aloittanut vuonna 1983 ja soittanut oman orkesterinsa solistina seitsemän kertaa. Alikoski soitti Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa vuodesta 1997 tähän kesään saakka. Orkesterityön rinnalla hän on melodista metallia soittavan Velvet Ocean -yhtyeen jäsen. Syyskausi on Alikoskelle viimeinen Oulu Sinfonian riveissä hänen siirtyessään eläkkeelle.

Oulu Sinfonian klarinetin äänenjohtaja Markku Korhonen eläköityy syksyn aikana. Hän on siirtänyt osaamistaan orkesteri- ja solistitehtäviensä ohella nuoremmille soittajille, opettanut muun muassa Oulun konservatoriossa, Oulun ammattikorkeakoulussa ja Kälviän musiikkileirillä. Uuden Musiikin Lokakuu -nykymusiikkijuhlien taiteellisena johtajana hän toimi vuosina 2013–2015. Oulu Sinfoniassa Korhonen on soittanut vuodesta 1985. Suunta uralle löytyi Ouluun kokeilumielessä perustetuilta kansakoulun musiikkiluokilta. Instrumenttivalinnan teki opettaja, jonka päätöksellä tarkkakorvaisesta oppilaasta tehtiin klarinetisti. Harrastus eteni puhallin- ja muihin harrastusorkestereihin, ja niissä muodostui myös miltei elämän mittaisia ystävyys- ja kollegasuhteita.

Yksiosaisten teosten ilta

Legendat lavalla -konsertti koostuu yksiosaisista teoksista. Carl Maria von Weberin oopperamaisia melodioita vuodattava Concertino klarinetille on vuodelta 1811, jolloin klarinetti oli vielä melko uusi tulokas konserttimusiikissa. Concertino on yksiosainen muunnelmateos klarinettisolistille ja orkesterille, ja se on alkujaan sävelletty Weberin luottoklarinetistille Heinrich Bärmannille. Max Bruchin selloteos Kol Nidrei vuodelta 1880 puolestaan syntyi säveltäjän toimiessa kapellimestarina Liverpoolissa. ”Kol nidrei” on arameaa, tarkoittaa ”kaikki lupauksemme” ja liittyy juutalaisten jom kippur -juhlapyhän viettoon. Konsertin päättää Eduard Tubinin kymmenes sinfonia vuodelta 1975, yksi Volmerin bravuuriteoksista. Sinfonia muistuttaa Jean Sibeliuksen viimeistä sinfoniaa samankaltaisen kasvavan jännitteen rakenteen myötä. Teos on periaatteessa yksiosainen, mutta sen voi myös ajatella sisältävän perinteiset neljä osaa, joiden mukaan tempo vaihtuu. Musiikki kuitenkin perustuu samalle materiaalille ja etenee orgaanisesti.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Markku Korhonen ja Arto Alikoski, c Kati Leinonen

Legendat lavalla
To 14.9. klo 19, Madetojan sali

Arvo Volmer kapellimestari
Arto Alikoski sello
Markku Korhonen klarinetti
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Max Bruch: Kol Nidrei op. 47
Carl Maria von Weber: Concertino Es-duuri op. 26

Eduard Tubin: Sinfonia nro 10