Oulu Sinfonian syyskausi päättyy torstaina 16.12. suurieleisesti Ludwig van Beethovenin seitsemänteen sinfoniaan A-duurissa (Beethoven 7). Vuonna 1812 valmistunut teos on yksi Beethovenin soitetuimmista, ja etenkin sinfonian hidasta osaa pidetään hänen taidokkaimpiin kuuluvana yksittäisenä sävellyksenä. Teos on tullut tunnetuksi Beethovenin tanssillisimpana sinfoniana.

Konsertin johtaa arvostettu englantilaiskapellimestari Christopher Warren-Green, joka on vuodesta 1988 toiminut maineikkaan London Chamber Orchestran taiteellisena johtajana. Kymmeniä vuosia kestäneen uransa aikana Warren-Green on tullut tunnetuksi myös miljoonille televisionkatsojille ympäri maailman, sillä hän on johtanut Ison-Britannian kuninkaallisten häiden orkesteria jo kolmasti: prinssi Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin, prinssi Williamin ja Kate Middletonin sekä viimeksi vuonna 2018 prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä.

Maailmalla aktiivisesti eri sinfoniaorkestereissa, kuten Philadelphian ja Minnesotan orkestereissa sekä Tampere filharmoniassa vieraileva Warren-Green on toiminut myös amerikkalaisen Charlotten sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2010 lähtien. Oulu Sinfoniassa hän vierailee nyt ensimmäistä kertaa.

Konsertto kuin kulttuurien kohtauspaikka

Beethovenin sinfonian lisäksi muutkin konsertin teokset lukeutuvat länsimaisen taidemusiikin keskeisimpään ohjelmistoon. Felix Mendelssohnin Hebridit-alkusoitto on tunnelmallinen kuvaus säveltäjän matkasta Skotlantiin ja Staffan saarelle, jossa hän sai kokea paikallisesta tarustosta kuuluisan Fingals Caven ja sen mystisesti kaikuvan äänimaiseman.

Konsertin solistisena teoksena kuullaan Sergei Prokofjevin toinen viulukonsertto. Vuonna 1935 valmistunut teos oli viimeinen, jonka vuonna 1917 Venäjältä länteen muuttanut säveltäjä teki ennen paluutaan Neuvostoliittoon. Konserton solistiksi saapuva Kasmir Uusitupa lähestyy teosta eri kulttuurien sekoituksena.

”Prokofjev sävelsi sitä asuessaan monessa eri maassa”, Uusitupa sanoo. ”Ehkä hän on tavoitellut konserttoon kulkuriteemaa. Ainakin siinä kuuluu monien eri kansanmusiikkien elementtejä ja tanssillisia rytmejä. Prokofjevin sävelkieli on kaikessa värikkyydessään myös ironista ja hauskuuttavaa, etenkin finaalissa. Teos ei sinänsä ole perinteisen virtuoosinen, sillä monet haasteellisemmat paikat eivät kuulostaa lainkaan vaikeilta, ainakaan toivottavasti.”

Uusitupa on esittänyt konserton aiemmin syksyllä 2019 Kirkkonummen kamariorkesterin solistina. Esiintymistä Oulu Sinfonian kanssa hän on odottanut malttamattomana, sillä alun perin keväälle 2020 sovittua konserttia on pitänyt siirtää koronan vuoksi jo kahdesti.

”Konsertossa on orkesterilla todella iso rooli” Uusitupa sanoo. ”On todella mielenkiintoista päästä tekemään se Oulu Sinfonian kanssa nyt vihdoin. Uskon myös, että löydämme kapellimestari Warren-Greenin kanssa yhteisymmärryksen nopeasti, hänhän on itsekin viulisti.”

Teksti: Jaani Länsiö
Kuva: Chris Edwards

Beethoven 7

to 16.12.2021 klo 19, Madetojan sali
Christopher Warren-Green kapellimestari
Kasmir Uusitupa viulu

Tapahtumat ennen konserttia

Varaslähtö to 16.12. klo 18.30, Ravintola Preludi
Kimmo Pihlajamaa haastattelee illan taiteilijaa. Vapaa pääsy.