Pandemian vuoksi keväällä 2020 peruttu Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiskonsertti toteutuu vihdoin toukokuussa 2023. Kolmessa konsertissa kuullaan kauan molempien orkestereiden ohjelmistoon toivottu Igor Stravinskyn jättimäisiä orkesteritehoja vyöryttävä Kevätuhri. Konsertin ohjelmassa on myös todellinen huippuvierailu, kun baritoni Sir Simon Keenlyside esittää Gustav Mahlerin Lieder eines fahrenden Gesellen (Vaeltavan kisällin lauluja). Oulu Sinfonian ylikapellimestarin Rumon Gamban johtaman konserttikokonaisuuden täydentää Richard Straussin Till Eulenspiegelin iloiset kepposet.

Igor Stravinsky työnsi musiikin mannerlaatat törmäyskurssille vuonna 1913 säveltämällä Kevätuhrin, jota pidetään koko 1900-luvun säveltaiteen tärkeimpänä teoksena. Sen alkuvoimaiset soinnut, alitajunnan portteja jyskyttävät rytmit sekä yhtä lailla orkesterin kuin yleisön varpailleen nostattava volyymi ennakoivat tapahtumia, joiden jäljiltä maailma oli peruuttamattomasti muuttunut.

Brittibaritoni, moninkertainen Gramophone-voittaja ja useasti vuoden laulusolistiksi valittu Sir Simon Keenlyside tunnetaan tulkitsijana, joka ilmentää ihmisyyden tunteita niin kevyesti kuiskimalla kuin äänimassoja vyöryttämällä. Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja on teos jossa kumpaakin kykyä tarvitaan. Teos käsittää neljä laulua, joiden tekstit Mahler kirjoitti Wunderhorn-runojen tuntemuksen pohjalta.

Konsertti soitetaan kahdesti Oulussa ja kerran Kuopiossa. Torstain 25.5. konsertti on osa Oulu Sinfonian kausisarjaa ja lauantain 27.5. konsertti osa Kuopion kaupunginorkesterin kausisarjaa. Oulun konserttien kertaliput ovat jo myynnissä ja kausikortin myynti alkaa keskiviikkona 30.11. klo 9.00. Kuopion myynti alkaa torstaina 1.12. klo 9.00.

Kevätuhri
To 25.5.2023 klo 19, Madetojan sali (Oulu)
Pe 26.5.2023 klo 19, Madetojan sali (Oulu)
La 27.5.2023 klo 16, Kuopion musiikkikeskus, Konserttisali (Oulu)

Rumon Gamba kapellimestari
Sir Simon Keenlyside
 baritoni
Kuopion Kaupunginorkesteri
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Richard Strauss: Till Eulenspiegelin iloiset kepposet op. 28
Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen (Vaeltavan kisällin lauluja)

Igor Stravinsky: Kevätuhri