Oulu Sinfonia ja Kuopion kaupunginorkesteri yhdistävät kevätkauden päätteeksi rivinsä yli satahenkiseksi suurorkesteriksi Igor Stravinskyn Kevätuhrin äärelle. Teos on viimeksi esitetty Oulussa 23 vuotta sitten, niin ikään Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Konserttikokonaisuus soitetaan kolmesti: Oulussa torstaina 25.5. ja perjantaina 26.5. sekä Kuopiossa lauantaina 27.5. Konsertit johtaa Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba.

“Olen johtanut Kevätuhrin usein, ja teoksen koko orkesterilta vaatima puhdas fyysisyys ei koskaan lakkaa energisoimasta minua”, kertoo Gamba. Kevätuhri, kuten muutkin konsertissa kuultavat teokset, sävellettiin aikana, jolloin sinfoniaorkesteri oli jatkuvasti kasvanut ja saavuttanut kokonsa ja laatunsa suhteen jonkinlaisen maksimin. ”Tässä teoksessa se, mikä oli aikanaan lähes mahdotonta soittaa, asettaa yhä orkesterit valtavan haasteen eteen. Uskon, että teokselle sen ainutlaatuisen energian ja eeppisen sointimaailman luo se musiikin hillitön voima, joka pakottaa orkesterin aivan äärirajoilleen”, luonnehtii Gamba.

Kevätuhri-konsertti sisältää myös erityislaatuisen vierailun, sillä konsertissa solistina esiintyy moninkertainen Gramophone-voittaja, maailman parhailla oopperalavoilla pitkän uran tehnyt brittibaritoni Sir Simon Keenlyside. Keenlyside tulkitsee Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja. Teos on syntynyt 34-vuotiaan kiireisen kapellimestarin vapaa-ajalla, kun säveltäjän suhde erääseen sopraanoon oli päättynyt. Laulusarja on ensimmäinen Mahlerin monista, ja sen pari säveltäjän sinfoniatuotannossa on ensimmäinen sinfonia, jonne kahden laulun teemat päätyivät.

Laulusarja syntyi Ludwig van Beethovenin työpöydällä vuonna 1816, kun rakkaudessa pettynyt Beethoven sitoi seitsemän laulua yhdeksi kokonaisuudeksi nimellä An die Ferne Geliebte. Sen jälkeen Franz Schubert venytti laulusarjan tunnin mittaiseksi draamaksi laulajalle ja pianistille, mutta Mahler oli ensimmäinen, joka toteutti laulusarjan orkesterin voimin.

Gamba odottaa myös yhteistyötä baritoni Keenlysiden kanssa. ”Näiden laulujen ihanteellinen tulkki pystyy tavoittamaan sekä musiikin sisäisen draaman että maalaamaan tekstin jokaisen sanan. Tehtävä edellyttää laulajalta kokemusta niin oopperasta kuin liedistä”, kuvailee Gamba, joka on pitkään ihaillut Keenlysidea nimenomaan näiden ominaisuuksien tähden. ”Keenlysidea kommunikoivampaa ja täydellisempää esiintyjää on vaikea kuvitella.”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Sir Simon Keenlyside, c Uwe Arens

Kevätuhri
To 25.5. klo 19, Madetojan sali, Oulu
Pe 26.5. klo 19, Madetojan sali, Oulu
La 27.5. klo 16, Kuopion Musiikkikeskus, Kuopio

Rumon Gamba kapellimestari
Sir Simon Keenlyside baritoni
Kuopion kaupunginorkesteri
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Richard Strauss: Till Eulenspiegelin iloiset kepposet op. 28
Gustav Mahler: Vaeltavan kisällin lauluja

Igor Stravinsky: Kevätuhri