Oulu Sinfonian kevään 2024 kausisarja pyörähtää käyntiin torstaina 8.2. Uudesta maailmasta -konsertilla, jossa kuullaan maailmankantaesitys. Sampo Kasurisen Alttoviulukonsertto on Oulu Sinfonian ja Sinfonia Lahden yhteistilaus, ja solistina soittaa Lilli Maijala.

Saksofonisti, säveltäjä ja sovittaja Kasurinen on yksi monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista suomalaisista säveltäjistä. Hän on säveltänyt musiikkia erilaisille orkestereille, esimerkkeinä mainittakoon Vantaan Viihdeorkesteri, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Kamariorkesteri Avanti! sekä eri sinfoniaorkesterit. Rauma Festivon ja Meidän Festivaalin yhteistuotantona vuonna 2023 tuotettu ooppera Trapped Butterfly oli menestys. Kasurisen sovituksia ovat tilanneet ja esittäneet monet orkesterit, ja sovitusten solistikatras (kuten Juha Tapio, Eppu Normaali, Rajaton, Waltteri Torikka, Iiro Rantala ja Timo Lassy) kertoo osaltaan Kasurisen monipuolisuudesta.

Alttoviulukonserttoon Kasurinen kertoo saaneensa idean konserttoon ollessaan Kööpenhaminan Louisiana-museossa islantilaisen Ragnar Kjartanssonin näyttelyssä Epic Waste of Love and Understanding. Erityisesti mittava videoteos Mercy vuodelta 2004 jäi kytemään Kasurisen mieleen.

Suurena innoittajana on myös konserton oululaislähtöinen solisti, Suomen arvostetuimpiin kuuluva alttoviulisti Lilli Maijala.

”Konsertto on räätälöity pitkälti juuri Maijalalle”, Kasurinen sanoo, ja jatkaa: ”Olen ensimmäisen osan alussa halunnut maalata kuvan ’matkasta jalustalle’, eli kaikesta siitä, mitä täytyy käydä läpi noustakseen podiumille. Minua kiehtoo ristiriita yleisön kuuleman, usein kauniin lopputuloksen ja tämän esiripun takaisen maailman välillä.”

Maijala debytoi Oulu Sinfonian solistina jo 17-vuotiaana, ja esiintyy nyt orkesterin kanssa neljättä kertaa. Maijala on opiskellut Suomessa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa ja soittanut lähes kaikkien suomalaisorkestereiden solistina, kamarimusiikkifestivaaleilla eri mantereilla, parissa eri jousikvartetissa ja Helsingin kaupunginorkesterin äänenjohtajana. Hänen diskografiaansa kuuluu Pehr Henrik Nordgrenin ja Pēteris Vasksin konserttoja, Johannes Brahmsin ja Wolfgang Amadeus Mozartin kamarimusiikkia, niin suoli- kuin synteettisin kielin. Nykyisin Amsterdamissa asuva Maijala toimi reilun vuosikymmenen ajan Sibelius-Akatemian alttoviulumusiikin lehtorina ja aloitti syksyllä 2023 Zürichin taidekorkeakoulun alttoviulunsoiton professorina.

Konsertin johtaa Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba. Brittinä Gamba on tuonut orkesterin ohjelmistoon paljon musiikkia kotimaastaan. Tällä kertaa brittisäveltäjistä vuorossa on Edward Elgar, jonka harvoin kuultu Johdanto ja Allegro jousille avaa konsertin. Konsertin päättää puolestaan Antonín Dvořákin yhdeksäs sinfonia. Tšekkiläismestarin Yhdysvalloissa säveltämä teos, joka tunnetaan lisänimellä ”Uudesta maailmasta”, on täynnä muistumia amerikkalaismusiikista, johon Dvořák oli ihastunut työmatkallaan New Yorkissa.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Lilli Maijala, c Eduardus Lee

Uudesta maailmasta

To 8.2.2024 klo 19
Madetojan sali

Rumon Gamba kapellimestari
Lilli Maijala alttoviulu
Oulu Sinfonia

Ohjelma
Edward Elgar: Johdanto ja Allegro jousille op. 47
Sampo Kasurinen: Alttoviulukonsertto (KE)

Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 e-molli op. 95 ”Uudesta maailmasta”

Osta liput