Orkesterin joulukuu alkaa Suomi, oopperamaa -konsertilla torstaina 2.12. Sopraano Helena Juntunen ja bassobaritoni Nicholas Söderlund esittävät kokoelman aarioita ja kohtauksia suomalaisista oopperoista Kaapo Ijaksen johdolla. Ohjelmassa on musiikkia Fredrik Paciuksen, Einojuhani Rautavaaran, Olli Kortekankaan, Joonas Kokkosen ja Aulis Sallisen oopperoista. Orkesterinumeroina kuullaan Erkki Melartinin Interlude oopperasta Aino sekä Joonas Kokkosen neljäs sinfonia.

Kiiminkiläissyntyinen sopraano Helena Juntunen ja bassobaritoni Nicholas Söderlund kuuluvat suomalaisen oopperataiteen kovatasoiseen solistikaartiin. Juntunen on jo 20 vuoden ajan esiintynyt monilla Euroopan tärkeimmistä oopperanäyttämöistä sekä tietenkin Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla.

Debytoituaan Suomen Kansallisoopperassa keväällä 2007 Nicholas Söderlund on ollut kiinnitettynä mm. Baselin oopperassa ja esiintynyt useiden passio- ja oratorioteosten solistina ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Joulunajan hittiteos kokonaisuudessaan

Jaakko Kuusisto, Oulu Sinfonia ja Madetojan musiikkilukion tyttökuoro johtajanaan Elina Könönen tuovat sekä Ouluun että Kajaaniin joulunajan kestosuosikin, Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijän. Alunperin baletiksi sävelletystä teoksesta kuullaan yleensä valikoima tunnetuimmista numeroista, mutta Oulu Sinfonian konserteissa se saadaan kokea kokonaisuudessaan lyhentämättömänä konserttiversiona.

Kirjailija E.T.A. Hoffmanin vuonna 1816 kirjoittama satu kertoo Pähkinänsärkijästä ja Hiirikuninkaasta, ja sen tapahtumat sijoittuvat jouluyöhön. Tšaikovski sävelsi teoksen näyttämölle vuonna 1892, ja vaikka teos ei heti saanut varauksetonta suosiota, siitä tuli 1900-luvun aikana yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista teoksista. Esimerkiksi Lumihiutaleiden tanssi, Kukkaisvalssi ja Makeishaltijattaren tanssi kuuluvat nykyään erottamattomasti joulunajan äänimaailmaan.

Pähkinänsärkijän saa kuulla Madetojan salissa Oulussa 9.12. klo 19 ja Kajaanissa 11.12. Kaukametsän salissa klo 16 alkaen.

Kausi päättyy klassikkoteoksilla

 Joulukuun viimeisen sinfoniakonsertin (Beethoven 7 torstai 16.12.) esiintyjinä ovat legendaarinen kapellimestari Christopher Warren-Green ja nuori suomalaisviulisti Kasmir Uusitupa, joka soittaa Sergei Prokofjevin toisen viulukonserton solistina. Vuonna 1935 syntynyt konsertto oli viimeinen, jonka Prokofjev sävelsi Euroopassa ennen palaamistaan Venäjälle, ja sen melodioissa kuuluu vaikutteita hänen matkoillaan kohtaamistaan musiikkikulttuureista. Teos kuuluu säveltäjänsä esitetyimpiin.

Myös konsertin avaus- ja päätösteokset lukeutuvat sinfoniamusiikin keskeisimpiin teoksiin. Felix Mendelssohnin Hebridit-alkusoitto on tunnelmallinen, osin dramaattinenkin kuvaus säveltäjän matkasta Skotlantiin ja Staffan saarelle, jossa hän koki kuuluisan Fingals Caven mystisen äänimaiseman.

Illan päätösteoksena kuultavaa Ludwig van Beethovenin seitsemättä pidetään säveltäjän yhtenä tanssillisimmista teoksista, ja sen hidas osa on yksi historian tunnetuimmista yksittäisistä sinfonian osista.

Konsertin kapellimestari, London Chamber Orchestran ja Charlotte Symphony Orchestran taiteellinen johtaja Warren-Green tunnetaan myös Ison-Britannian kuninkaallisten häiden musiikkiesitysten johtajana.

Soiva joulukalenteri johdattaa joulun tunnelmaan

Oulu Sinfonian joulukuuhun kuuluu myös soiva joulukalenteri. Orkesterin somekanavissa julkaistaan joka aamu aina joulupäivään asti jouluinen musiikkitervehdys. Joulukalenteria pääsee seuraamaan maksutta YouTubessa, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Teksti: Jaani Länsiö
Kuva: Christopher Warren-Green (c) Chris Edwards