Oulu Sinfonia esittää Broadway-säveltäjä George Gerswinin sinfonisen tuotannon ydinteoksia koko konsertin verran.

Amerikkalaissäveltäjä George Gershwin (1898–1937) oli yksi aikansa menestyneimmistä, suosituimmista ja tunnetuimmista säveltäjistä. Lyhyen elämänsä aikana hän myi miljoonia levyjä ja soitti konsertteja viimeistä istuinta myöten täytetyille saleille. Esimerkiksi vuonna 1932 New Yorkissa pidettiin yksinomaan hänen musiikilleen omistettu konsertti, joka keräsi lähes 18 000 kuulijaa Lewison Stadiumille, ja jopa 5000 liputta jäänyttä kerääntyi kuuntelemaan porttien ulkopuolelle.

Oulu Sinfonia esittää Unohtumaton Gershwin -konsertissaan torstaina 17.11. Madetojan salissa ja lauantaina 19.11. Brahe Classican vieraana Raahesalissa Gershwinin suurimpia hittejä kokonaisen konsertti-illan. Kaikissa konsertin teoksissa kuuluu säveltäjän ainutlaatuinen yhdistelmä jazzin ja konserttimusiikin elementeistä, jotka olivat luomassa nykyisenkin Broadway-tyylin suuntaviivoja. Pianosolistiksi saapuu saksalainen pianisti Joseph Moog, joka on saanut laajalti arvostusta ympäri maailman. Konsertit johtaa ylikapellimestari Rumon Gamba.

”Tämä konsertti on niin monipuolinen ja vaihteleva, että sana ’technicolor’ voisi olla keksitty vain tätä varten”, Gamba sanoo. ”Haluan näissä konserteissa keskittyä Gershwinin sinfoniseen puoleen. Hän oli toki musiikillinen satakieli ja otti vaikutteita aikakautensa tyyleistä, mutta ihmeellisesti hän teki tämän kaiken menettämättä sinfonista soundiaan ja pysyttelemällä klassisten muotojen ’säännöissä’.”

Ohjelmassa on kaksi orkesterikappaletta ja kaksi solistista teosta: osittain omaelämäkerrallinen orkesteriteos ja matkakertomus An American in Paris, sarja oopperasta Porgy ja Bess sekä orkestraaliset pianokappaleet Rhapsody in Blue ja I Got Rhythm -muunnelmat.

”Hänen oopperansa Porgy ja Bess on perinteisessä mielessä oopperallinen, mutta jälleen yhtä aikaa arkityylinen”, Gamba kuvailee. ”Konsertissa kuulemme Summertime-aarian alkuperäisessä muodossaan, ei svengaavana hittinä vaan pikemminkin tuutulauluna.”

Superhittejä alkuperäisellä tyylillä

Konserttien solistiksi saapuu pianisti Joseph Moog, jota on ylistetty tyylikkääksi virtuoosiksi. Hänen soitossaan sanotaan kuuluvan pianon kulta-aikojen kosketus, eli nimenomaan 1900-luvun alkupuoliskon eleganssi, jota Gershwinkin konserteissaan viljeli. Gamba huomauttaa, että nykytulkinnoilla on toisinaan taipumusta etääntyä kauaskin Gershwinin omasta tyylistä.

An American in Paris ja Rhapsody in Blue ammentavat oman aikansa tanssimusiikista, mutta nykyään emme välttämättä tiedä, milloin musiikin on svengattava, milloin taivuttava ja milloin vain oltava suoraviivaista”, Gamba sanoo. ”Gershwin itse oli näistä asioista hyvin tarkka, joten pyrimme toteuttamaan hänen ohjeitaan.”

Moog tulkitsee konsertissa kaksi pianosolistista kappaletta, Gershwinin ylivoimaisesti tunnetuimman teoksen Rhapsody in Bluen sekä svengaavat muunnelmat Girl Crazy -musikaalin laulusta I got Rhythm. Rhapsody in Blue on ensimmäinen yli miljoonan myydyn äänilevyn rajan ylittänyt teos ja yksi New Yorkin kaupungin ikonisimmista tunnuskappaleista.

”Joskus Gershwinin musiikilla jopa pelleillään, mikä on vain hyvä, koska se ei siitä rikki mene”, Gamba toteaa. ”Mutta välillä on paikallaan palata musiikin ja loisteliaiden sävelmien alkuperäisille juurille.”

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Joseph Moog, c Thommy Mardo

Unohtumaton Gershwin
Torstai 17.11. klo 19.00, Madetojan Sali (Oulu)
Lauantai 19.11. klo 15.00, Raahesali (Raahe)

Rumon Gamba kapellimestari
Joseph Moog piano
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
George Gershwin:
An American in Paris
Rhapsody in Blue

Variations on ”I Got Rhythm”
Sinfoninen kuva oopperasta Porgy ja Bess