On kulunut 50 vuotta siitä, kun ruotsalainen pop-yhtye Abba voitti Waterloo-kappaleellaan sensaatiomaisesti Eurovision laulukilpailun. On myös kulunut lähes 28 vuotta siitä, kun lauluyhtye Rajaton julkaisi albumin Rajaton Sings Abba with Lahti Symphony Orchestra. Huhtikuussa Rajaton esittää Oulu Sinfonian ja ylikapellimestari Rumon Gamban kanssa Abba-hittejä sinfonisina sovituksina yhteensä kolmessa Rajaton Sings ABBA -konsertissa: torstaina 4.4. ja perjantaina 5.4. klo 19 sekä lyhyemmässä päiväkonsertissa torstaina 4.4. klo 10.

Erikoistapaus koetaan myös 11.–12.4., kun Leevi Madetojan pääteoksena pidetty balettipantomiimi Okon Fuoko valtaa Oulun teatterin. Madetojan vuonna 1927 tekemä Okon Fuoko yhdistää suomalaisen kansallisromantiikan japanilaiseen mystiikkaan. Alkuperäisteoksen tarinassa japanilainen nukkemestari rakastuu omaan luomukseensa kohtalokkain seurauksin. Nyt nähtävän abstraktin baletin koreografi Alpo Aaltokoski rinnastaa tarinan nykypäivän selfiekulttuuriin: ”Internet on kuin toiveiden runsaudensarvi, jossa voimme rakentaa itsellemme ihannekumppania tai yrittää luoda itsestämme sellaisen. Maailman sivu ihminen on projisoinut unelmiaan erilaisiin mielikuviin ja keinotekoisiin rakennelmiin.” Taiwanilaisen I-Han Fun johtamat esitykset toteutetaan yhteistyössä Alpo Aaltokoski Companyn ja Jojo – Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

Kevään perinteiseen osuuteen kuuluu yli 30 vuotta oululaisnuoria innostanut Tutti Juttu. Tänäkin vuonna oululaiset musiikkiluokkien kutoset hiovat ohjelman huippukuntoon yhdessä Oulu Sinfonian ammattilaisten kanssa ja esittävät aikaansaannoksensa kapellimestari Matias Nässin johdolla kolmessa konsertissa torstaina 18.4. ja perjantaina 19.4.

Valtakunnalliset orkesteripäivät Oulussa

Huhtikuun lopussa vietetään 59. valtakunnallisia orkesteripäiviä, jotka kokoavat maamme ammattiorkestereiden edustajat Ouluun. Orkesteripäivien ohjelmaan kuuluva Tanssiinkutsu-konsertti torstaina 25.4. esittelee Kalevi Ahon tuoreen kaksoiskonserton, jonka kantaesityksestä vastaavat viulisti Christel Lee ja sellisti Jonathan Roozeman. Kahden tasavertaisen solistin teos katsoo kohti barokkiajan kepeää, virtuoosista ja tanssillista maailmaa. Poikkeuksellisesti jo klo 18.15 alkavassa konsertin Varaslähdössä Erkki Liikanen haastattelee Ahoa hänen elämästään kertovan Maailma on musiikissa – Kalevi Ahon elämää ja tekoja -kirjan tiimoilta. Konsertin aloittaa nuoren Grace-Evangeline Masonin saduista, fantasiasta, vaarasta ja muutoksesta kertova The Imagined Forest ja päättää Ludwig van Beethovenin seitsemäs sinfonia. Kapellimestariksi saapuu australialainen Jessica Cottis.

Myös Oulu Sinfonian Kamarimuusikoiden kausi jatkuu huhtikuussa. Sunnuntaina 21.4. Oulun taidemuseossa kuullaan Immersiivinen musiikki -nimeä kantava kamarikonsertti, johon on tuttuun tapaan vapaa pääsy.

Huhtikuu päättyy odotettuun Kantasävelmät-vappukonserttiin 30.4. klo 18 alkaen. Konsertissa kuullaan liuta suuren yleisön tuntemia klassikoita saksofonisti Jukka Perkon liidaamana. Mukana menossa on suomalaisen jazzin dream team, eli kontrabasisti Ville Herrala, rumpali Teppo Mäkynen ja kitaristi Teemu Viinikainen.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Okon Fuoko – NÄE MINUT -baletin esityksestä Helsingissä keväällä 2024, c Ninna Lindström