Oulu Sinfonian suositut elokuvakonsertit jatkuvat keskiviikkona 12.10. ja torstaina 13.10., kun valkokankaalle saapuu E.T. the Extra-Terrestrial. Steven Spielbergin ohjaama elokuva oli aikansa merkkiteos, joka palkittiin mm. neljällä Oscar® -palkinnolla, joista yksi tuli John Williamsin säveltämästä musiikista.

Musiikki on ollut erottamaton osa elokuvia jo elävän kuvan keksimisestä alkaen. Vaikka elokuviin ei aluksi sisältynytkään ääniraitaa, ei mykkäelokuva suinkaan ollut äänetön: mukana oli hyvin usein pianisti, urkuharmonin soittaja tai vaihtelevan kokoinen orkesteri sävyttämässä nähtyä erilaisilla äänimaisemilla. Nykyään elokuvamusiikki tehostaa vahvasti elokuvan visuaalista sisältöä kattaen lähes kaikki mahdolliset musiikkigenret. Sinfoniaorkesteri on prosessin myötä vakiinnuttanut asemansa merkittävänä elokuvamusiikkia esittävänä kokoonpanona. Sellainenkin ihminen, joka ei koskaan ole käynyt sinfoniaorkesterin konsertissa, on todennäköisesti kuitenkin elämässään sinfoniaorkesteria kuullut, jos vain on elokuvia katsellut.

Oulu Sinfonia on (itse tai yhdessä Oulun Musiikkijuhlien kanssa) toteuttanut elokuvakonsertteja, jotka ovat kattaneet elokuvan eri kehitysvaiheet. Ohjelmistossa ovat olleet mm. Panssarilaiva Potemkin – Sinfoninen elokuva, kauhukomedia The Addams Family, velhomaailmaan sijoittuva Harry Potter sekä Star Wars –elokuvasarjan aloittanut A New Hope. Seuraavaksi vuorossa on tieteistarina E.T. the Extra-Terrestrial, jonka ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut 40 vuotta.

Sukupolvesta toiseen koskettava E.T. the Extra-Terrestrial on kertomus maailmojen rajat ylittävästä ystävyydestä avaruusolennon ja Elliot-pojan välillä. Tänäkin päivänä ällistyttävät erikoistehosteet sekä tunteisiin käyvät musiikit huomioitiin yhdeksällä Oscar ®-ehdokkuudella ja neljällä Oscar ® -palkinnolla. Oulu Sinfonian elokuvakonsertissa E.T. saapuu Madetojan salin valkokankaalle, ja John Williamsin sinfoniaorkesterille säveltämä musiikki soi elävänä paikan päällä – ensimmäistä kertaa Suomessa.

Konsertin kapellimestariksi saapuu Anthony Gabriele. Tarinan kertominen musiikin avulla kiehtoo Gabrielea, joka on tuttu nimi mm. Lontoon West Endin musikaalien kapellimestarina, palkittuna kansainvälisenä oopperakapellimestarina sekä elokuvakonserttien luottokapellimestarina. Hänen elokuvakonserttiohjelmistoonsa kuuluvat E.T.n lisäksi esimerkiksi Psyko, Jurassic Park, Paluu tulevaisuuteen ja West Side Story.

Spielbergin ja Williamsin palkittu yhteistyö

Helmikuussa 90 vuotta täyttäneen John Williamsin ja elokuvaohjaaja Steven Spielbergin yhteistyö alkoi jo 70-luvulla. Tämä taiteellinen kumppanuus on tuottanut useita Hollywoodin ylistetyimmistä ja menestyneimmistä elokuvista, muun muassa Schindlerin lista, Tappajahai, Jurassic Park, Kolmannen asteen yhteys, Indiana Jones -elokuvat, Pelastakaa sotamies Ryan, Lincoln, Iso kiltti jätti ja The Post. Williams on säveltänyt tunnusmusiikit myös neljiin olympialaisiin, yhdeksään Tähtien sota -elokuvaan sekä kolmeen ensimmäiseen Harry Potter -elokuvaan. Williamsin lukuisista palkinnoista mainittakoon esimerkiksi viisi Oscar® -palkintoa ja 52 ehdokkuutta.

E.T. The Extra-Terrestrial is a trademark and copyright of Universal Studios. Licensed by Universal Studios. All Rights Reserved.

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: Anthony Gabriele johtaa Royal Northern Sinfonian E.T.-elokuvakonserttia, c Christopher Mason

E.T. the Extra-Terrestrial in Concert
Keskiviikko 12.10. klo 19.00, Madetojan Sali
Torstai 13.10. klo 19.00, Madetojan sali

Anthony Gabriele, kapellimestari
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
E.T. The Extra-Terrestrial (1982)
Ohjaaja Steven Spielberg
Säveltäjä John Williams