Torstaina 11.4. ja perjantaina 12.4. koetaan todellinen harvinaisuus. Oulun teatterin lavalla kohtaavat Leevi Madetojan Okon Fuoko -klassikkoteoksen äärellä koko se koneisto, jolle teos on aikanaan sävelletty: orkesteri, tanssijat, kuoro ja solistit. Okon Fuokon ensiesitys Suomalaisessa oopperassa oli helmikuussa 1930, minkä jälkeen teosta ei ole esitetty tässä muodossa.

Vuonna 1927 valmistuneessa Okon Fuoko -teoksessa Madetoja yhdistää suomalaisen kansallisromantiikan japanilaiseen mystiikkaan. Alkuperäisteoksen tarinassa, joka on tanskalaisen näyttämökirjailija Poul Knudsenin käsialaa, japanilainen nukkemestari rakastuu omaan luomukseensa kohtalokkain seurauksin. Balettipantomiimia arvioidessaan kriitikot olivat uudenlaisen teoksen äärellä. Orkesterin käyttöä ja rytmiikkaa kehuttiin, mutta teksteissä paistoi varovaisuus. Lyhyet tekstit totesivat musiikin olevan ”hienosyistä ja seestynyttä”. Teos poistettiin Suomalaisen oopperan ohjelmistosta vain kolmen esityksen jälkeen.

Madetoja teki balettipantomiimistaan kolme orkesterisarjaa, joiden kautta teos on pysynyt orkestereiden ohjelmistossa, joskin harvinaisuutena. Tanssinäyttämöille teos palasi vasta 2015 Alpo Aaltokosken tekemän uuden koreografian myötä. Kyseessä oli Aaltokosken ensimmäinen työ Helsingin Aleksanterin teatterin uutena residenssitaiteilijana. Koreografian uusintaensi-ilta nähtiin helmikuussa 2024 Helsingissä Tanssin talolla, silloin äänitteen säestyksellä. Oulu Sinfonia puolestaan on esittänyt teoksen musiikin viimeksi syksyllä 2023 osana Leevi Madetoja -festivaaliaan.

Lähes sadan vuoden päästä ensiesityksestä kohtaavat siis tanssi ja musiikki kohtaavat jälleen elävänä esiintymislavalla. Nyt nähtävän abstraktin baletin koreografi Aaltokoski rinnastaa tarinan nykypäivän selfie-kulttuuriin: ”Internet on kuin toiveiden runsaudensarvi, jossa voimme rakentaa itsellemme ihannekumppania tai yrittää luoda itsestämme sellaisen. Maailman sivu ihminen on projisoinut unelmiaan erilaisiin mielikuviin ja keinotekoisiin rakennelmiin.”

Oulun esityksissä orkesterina soittaa Oulu Sinfonia, tanssijoina ovat Alpo Aaltokoski Companyn tanssijat ja kuorona Oulun Kamarikuoro. Solisteina laulavat sopraano Saara Rauvala ja tenori Tuomas Miettola. Orkesteria johtaa kapellimestari I-Han Fu.

Yhteistyössä: Oulu Sinfonia, Alpo Aaltokoski Company, JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Teksti: Oulu Sinfonia
Kuva: OKON FUOKO – Näe minut -esitys Helsingissä helmikuussa 2024, c Ninna Lindström